18. november 2014

Offentlige ansatte springer ofte ud som iværksættere

Lærere, socialrådgivere, ergoterapeuter og andre med en professionsuddannelse rettet mod den offentlige sektor starter langt oftere egen virksomhed end ansatte i den private sektor.

Professionsuddannede med viden og erfaring fra den offentlige sektor har gode muligheder for at skabe nye job i den private sektor, Det viser en ny undersøgelse, og det bør regeringen få øjnene op for, mener FTF.

Pia Christiansen, uddannet ergoterapeut og direktør i virksomheden PROTAC, er ikke i tvivl: Den faglige ballast, som uddannede ergoterapeuter har, er en væsentlig grund til, at hendes virksomhed har klaret sig godt og har skabt nye arbejdspladser.

Pia Christiansen og en kollega havde i en årrække arbejdet som ergoterapeuter på Psykiatrisk Hospital Århus, indtil de i 1994 besluttede at forlade det offentlige for at starte egen virksomhed, som producerer en dyne, der virker beroligende på psykiatriske patienter.

I dag har PROTAC ti ansatte, og kugledynen og flere andre hjælpemidler til psykiatriske patienter, sælges til Australien og ti forskellige europæiske lande.

"Vores tidligere job i den offentlige sektor har givet os et uvurderligt netværk og kendskab til vores kunders behov. Og vores fire sælgere er alle ergoterapeuter, så vi argumenterer med stor faglighed over for kunderne," siger Pia Christiansen.

Selvstændige udgør 31 procent ud af de omkring 40.000 professionsuddannede med en uddannelse primært rettet mod den offentlige sektor, der arbejder i den private sektor. Til sammenligning gælder det kun ni procent af alle beskæftigede i den private sektor. Det viser en ny rapport, som analysebureauet Damvad har lavet for FTF.

FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, heriblandt en lang række professionsuddannede faggrupper som fx sygeplejersker, fysioterapeuter og bioanalytikere.

Professionsuddannelser skaber vækst

De nye tal glæder FTF's formand, Bente Sorgenfrey. De mange professionsuddannede, der bliver selvstændige, bidrager til at skabe vækst og nye arbejdspladser, pointerer hun.

"Professionsuddannede, der efter nogle år i den offentlige sektor går nye veje i den private sektor, er åbenbart rigtig gode iværksættere - langt bedre end beskæftigede med andre uddannelser generelt er. Det er en helt ny viden, som er meget nyttig, for Danmark mangler iværksættere", siger hun.

Bente Sorgenfrey mener, at regeringen overser, hvor vigtig en rolle professionsuddannelserne spiller, for at der bliver skabt nye arbejdspladser i Danmark.

"Regeringen bør vågne op og se potentialet i professionsuddannelserne. En investering i professionsuddannelserne er også en investering i den private sektor, fordi de skaber udvikling og nye arbejdspladser", siger hun.

Læs mere om undersøgelsen her.