05. november 2014

KL: Staten bør bruge indtægterne fra mobilauktioner til at lukke mobilhuller

Kommunernes IT-magasin fortæller i dag, at staten henter mange millioner kroner ind på restindbetalinger fra gamle mobilauktioner. Staten skummer fløden og burde bruge pengene på at lukke mobilhuller, lyder det fra KL’s formand.

200 mio. kroner. Så mange penge inkasserer staten årligt som restindbetalinger fra tidligere gennemførte auktioner til frekvenser på mobilområdet. Og det vil fortsætte som følge af en ny auktion til næste år. Ifølge teleeksperter kan provenuet fra mobilauktioner løbe op i 400 mio. kroner om året de næste mange år.

Det fortæller kommunernes IT-magasin (KIT) i dag og konstaterer derved, at det er en guldrandet forretning for staten at udstede tilladelser til mobiloperatørerne, der køber sig ind på de frekvenser, som staten gennemfører auktioner over.

KL’s formand reagerer skarpt på, at staten scorer kassen, når kommunerne lider under manglende mobildækning.

”Det er statens opgave at lukke mobilhuller. Enten kræver staten større dækning af mobiloperatørerne mod, at man får små indtægter på auktionerne. Eller også kræver staten mindre dækning og så får den til gengæld store indtægter. Det er den sidste model, staten har valgt. De bruger bare ikke indtægterne til at lukke hullerne med. De bruger pengene på andre ting. Folketinget har sagt, at staten ikke skal bruge penge på dette område, og at markedet selv skal løse det. Men dette viser, at staten skummer fløden på manglende mobildækning i kommunerne,” siger Martin Damm til KIT-magasinet.

KIT-magasinet har beregnet, at staten hidtil har hentet mellem 5,5 og 5,6 mia. kroner på auktionerne.
Læs hele artiklen i KIT-magasinet her.