17. november 2014

Faglærte er også dannede mennesker

Uddannelsessystemet skal være bedre til at overbevise de unge om, at der er prestige i en erhvervsuddannelse. For den private sektor får brug for flere faglærte unge i de kommende år, lød det på KL’s Uddannelsestræf.

Danmark har før haft en stolt tradition inden for håndværk og industriproduktion, men området har de senere år lidt et prestigetab hos de unge. Derfor vælger hver tredje ung i dag gymnasiet, og kun 19 procent en erhvervsuddannelse.

Det er et problem, fortalte Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO på KL’s Uddannelsestræf mandag.

”Den offentlige sektor er de seneste 50 år vokset fra 200.000 til 800.000 mennesker, og derfor har uddannelsessystemet rettet sig mod den offentlige sektor. Men nu står vi over for en ny situation, hvor de private virksomheder kommer til at tegne sig for titusindvis af arbejdspladser”, sagde direktør for DA Henrik Bach Mortensen.

Derfor er det afgørende, at erhvervsuddannelserne får en renæssance og bliver fremtidens foretrukne uddannelse, slog Henrik Bach Mortensen fast - for halvdelen af alle medarbejdere i DA’s medlemsvirksomheder har en erhvervsuddannelse, og den private sektor kan ikke vokse uden faglærte.

Der er brug for de unge

”Ja, vi skal have flere unge, som tager en erhvervsuddannelse, fordi vi får brug for deres arbejdskraft i fremtiden, og ja, vi skal have en højere kvalitet i uddannelserne”, sagde LO-sekretær Ejner K. Holst til de knap 200 mennesker, som var mødt frem til en af debatterne under KL’s Uddannelsestræf.

”Når 70 procent af en ungdomsårgang vælger gymnasiet, fordi vi har fortalt en historie om, at jo mere virkelighedsfjern en uddannelse er, jo finere er den, så er det klart, at de unge og deres forældre vælger gymnasiet, og det er et problem”, sagde han.

Ejner K. Holst pegede på, at der i stedet skal laves en fortælling om, at man er lige så dannet, når man er elektriker eller smed, og at der er prestige i at producere noget, som udlandet vil købe.