20. november 2014

Danmark år 2050

Ny rapport teger et dystert billede af landdistrikternes fremtid og forudser en stadigt voksende urbanisering frem mod 2050.

I 2050 kan landsbyer i yderområderne være lagt øde, og folk er søgt mod de store byer, hvor der er bygget tæt og højt og dyrkes grønsager på tage og veje.

Sådan kan Danmark se ud i 2050 ifølge en ny, stor rapport, hvor 150 repræsentanter fra stat, kommuner, regioner, fonde, organisationer og virksomheder har kigget i krystalkuglen for at give nogle pejlemærker for udfordringerne de næste mange år.

Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Udviklingen peger ifølge rapporten mod befolkningstilvækst i København, Aarhus, Odense og Aalborg, samt til dels det østjyske område, mens der bliver stadig længere mellem huse og borgere i den øvrige del af landet.

Professor: Ikke overraskende

Ifølge professor Mark Lorenzen fra Copenhagen Business School er udviklingen ikke overraskende.

”Når vi kigger på disse landkort, kan man sige: Jamen det er jo et skævt Danmark. Men det der med skæve landkort er ikke noget nyt, og det er heller ikke noget specielt dansk. For hele menneskeheden har i 4.000 år haft en tendens til at trække til byerne”, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Politikerne får ofte skylden for den stigende urbanisering, men ifølge professoren kan skytset ikke ensidigt rettes den vej.

”Selv om vi godt kan lide at skyde skylden på politikerne, er det med det skæve Danmark ikke nødvendigvis deres fejl. Tværtimod er der politisk gjort en masse ting for at modvirke tendensen for eksempel med udligningsordninger, store offentlige transportinvesteringer og byggeri af motorveje, hvor der egentlig ikke var behov for det, og som ingen i dag gider køre på," mener Mark Lorenzen.

Læs mere om ”DK 2050,” og hvad professor Mark Lorenzen mener, de små og mellemstore byer kan gøre for at tiltrække arbejdspladser og skabe økonomisk udvikling, i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Se artikel: Ny rapport tegner et skævt Danmarkskort