18. november 2014

41 byrådsmedlemmer har skiftet parti siden valget

Dansk Folkeparti er det parti, der siden kommunalvalget i fjor har mistet flest af sine byrådsmedlemmer. Enten fordi de er blevet løsgængere eller har meldt sig ind i andre partier.

41 kommunalpolitikere har siden valget 19. november sidste år droppet - eller er smidt ud af - deres gamle parti. Og heraf tegner Dansk Folkeparti sig for de 14.

Det skriver Politiken, der har hentet oplysninger fra alle 98 kommuner.

Og det giver god mening, at Dansk Folkeparti ligger på førstepladsen, siger kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie-og Journalisthøjskole Roger Buch:

”Det er ikke overraskende, at der, hvor man finder det største skift, er hos nogle af vinderpartierne ved valget. Dansk Folkeparti havde jo det bedste kommunalvalg nogensinde og fik derfor en masse nye ind. Det er helt efter bogen, at der er nye, uprøvede kræfter, der kommer ind og finder ud af, at den ramme, de er sat ind i, ikke fungerer,” siger Roger Buch til Politiken.

De nye har vældige ambitioner

Næstformand i Dansk Folkeparti og formand i partiets kandidatudvalg Søren Espersen er enig:

”Vi har haft tradition for kun at have en måske to i hver kommunalbestyrelse, og nu har vi fire-fem stykker. Det vil sige, at de nye pludselig er i flertal i forhold til de gamle. De kommer med vældige ambitioner om, at ' jeg er ung og fyrig, og nu skal jeg vise de her gamle tørvetrillere, hvordan der er',” siger han til Politiken.

Han forklarer, at partiet fra centralt hold sender ansatte ud, når der i en byrådsgruppe opstår skærmydsler:

”Så prøver vi at sige: Kan du måske ikke give lidt der, så kan du få en post i havnebestyrelsen, det giver også lidt penge. Vi kommer aldrig ud med det formål at tryne. Men hvis hovedbestyrelsen så gør det eller forsøger at tvinge noget igennem, så synes de, der taber, at det er forfærdelig udemokratisk,” siger han.

Det parti, der har sagt farvel til næst-flest byrådsmedlemmer, er Socialdemokraterne med ni, mens Venstre har taget afsked med otte.

Opgjort i pct. er Dansk Folkepartis ”føring” dog langt større. Partiet har mistet 5,5 pct. af sine byrådsmedlemmer, mens S og V blot har sagt farvel til henholdsvis 1,2 og 1,0 pct.

Landets forskellige lokallister har mistet fire byrådsmedlemmer svarende til 3,5 pct.