24. november 2014

40+ bedst til blåt sygesikringskort

Danskerne over 40 år har førertrøjen på, når det drejer sig om at anskaffe det blå sygesikringskort. De unge hænger dog stadig i bremsen, viser tal fra kommunerne.

Hr og fru Jensen gør klogt i at putte det nye blå sygesikringskort i kufferten, når de rejser på ferie i Europa, fordi det gule sundhedskort giver ikke længere ret til behandling, hvis uheldet er ude.

Det har især danskerne over fyrre år fundet ud af, og to tredjedele går allerede rundt med et blåt sygesikringskort i baglommen eller i dametasken. Kun cirka halvdelen af de unge mellem 23 og 35 år har derimod anskaffet sig et blåt sygesikringskort.

”Hvis den begrænsede udbredelse af det blå kort blandt yngre borgere er en konsekvens af, at de ikke rejser så meget som de ældre, eller at de i større omfang har en privat forsikring, så er det ikke et problem. Vi har bare ingen data, der antyder, at det skulle være tilfældet. Så der er stadigvæk grund til at opfordre især de yngre aldersgrupper til at få et blåt kort, hvis man rejser til et andet EU-land,” siger konsulent Michael Hald, KL’s kontor for Digitalisering og Borgerbetjening.

Siden 1. august har danskere skulle have et blåt sygesikringskort med på rejser på ferie i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein (EØS) og Schweiz, da det traditionelle gule sundhedskort ikke længere dækker som rejsesygesikring i disse lande.

KL har derfor sammen med Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse lavet kampagnen ”Husk det blå kort i EU” for at skabe opmærksomhed om det blå sygesikringskort, at det er borgernes eget ansvar at bestille kortet. I begyndelsen af august i år viste en måling, at hele 96 procent kendte til det blå sygesikringskort.

Fjerde og sidste bølge af kampagnen har netop været målrettet de unge og har fået lidt flere i målgruppen til at anskaffe sig det blå kort.