31. marts 2014

SF og 3F: Velvalgt i stedet for selvvalgt uddannelse

Ledige i fremtiden ikke have ret til selvvalgt, men såkaldt velvalgt uddannelse, lyder det blandt andet fra de to formænd i SF og 3F i en fællens kronik.

SF og 3F ønsker et farvel til lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Men til gengæld skal de ledige have ret til at vælge sin uddannelse ud fra, hvilke fag der får brug for flere hænder i regionen de næste år. Sådan lyder et af de forslag, som det tidligere regeringsparti SF tager med til forhandlingsbordet om en reform af beskæftigelsessystemet.

Det skriver 3Fs Per Christensen og SFs Pia Olsen Dyhr og i en fælles kronik i dagens Berlingske.

»Et forslag med sund fornuft,« lyder det fra fagforbundet 3Fs formand, Per Christensen, som tidligere har advaret mod at røre ved de lediges ret til selvvalgt uddannelse. Pia Olsen Dyhr understreger, at SFs forslag skal ses i lyset af den seriøse situation, som dansk økonomi fortsat befinder sig i.

Positivlister over uddannelser

En beskæftigelsesreform skal derfor supplere regeringens vækstplaner, og derfor skal fokus være på »skridtet til at komme i arbejde igen«, som SF-formanden siger det. Pia Olsen Dyhr foreslår deciderede »regionale positiv­lister« over uddannelser, der bliver efterspørgsel på i den nærmeste fremtid, som de arbejdsløse så kan søge uddannelse blandt.

»I forhold til det regionale jobmarked ved arbejdsmarkedets parter ofte udmærket, hvad der er planlagt nogle år frem, både hvad der skal ske i det regionale regi og på det private arbejdsmarked. Hvis man ved, at en virksomhed planlægger en udbygning, kan man måske allerede da se på, om det kommer til at kræve flere elektrikere eller svejsere. Det giver rigtigt god mening at være på forkant med udviklingen,« siger Pia Olsen Dyhr.

Opbakning fra 3F

Hos 3F, der med omkring 350.000 medlemmer er landets største fagforbund, bakker formand Per Christensen det meget konkrete forslag fra SF fuldstændigt op. Et forslag, som også hovedorganisationen LO for nyligt luftede i kølvandet på, at Carsten Koch-udvalget kom med deres anbefalinger om at målrette de seks ugers uddannelse.

I kronikken skriver de to formænd, at reformen må ikke blive en spareøvelse, lyder den indtrængende opfordring fra de to formænd, som ønsker reformens provenu brugt på uddannelsesløft og blandt andet foreslår at give ufaglærte mulighed for at uddanne sig til faglærte inden for samme branche på fuld dagpengesats.

Læs hele kronikken her