11. marts 2014

Odsherred lægger offerrollen fra sig

Odsherred Kommune vil ud af offerrollen som udkantsramt. Kommuner har selv et ansvar for at gribe mulighederne for udvikling, mener kommunaldirektøren, der vil igangsætte en debat.

I Odsherred vil vende debatten på hovedet. Nok er kommunen ikke den hårdest ramte såkaldte udkantskommune, men negative historier om befolksflugt klæber sig alligevel til kommunen.

Derfor vil kommunaldirektør, Rie Perry, have gang i en debat om kommunernes meget forskellige grundvilkår men ligeværdige berettigelse. Odsherred har derfor kasseret begreber som vandkant og udkant, og har i stedet valgt at bruge termen ‘udviklingskommune’. Det skriver nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

“Udviklingskommune dækker meget godt det, vi arbejder indædt på hver eneste dag. Udvikling har en positiv klang, og vi vil gerne vende billedet af, at det er synd for os. Det lyder indimellem som om, nogen vil bremse væksten i hovedstaden, for at vi andre også kan få en del af kagen, men det er helt forkert,” siger Rie Perrey til nyhedsmagasinet Danske Kommuner og fortsætter:

“Det er godt, at hovedstaden vokser, og vandringen fra land til by er jo ikke ny. Men jeg savner en mere nuanceret debat og italesættelse af, at vi som kommuner er ligeværdige. Vi har nogle forskellige grundvilkår, som kalder på andre løsninger, end dem vi kender i dag, siger Rie Perry.

Borgerne inddrages

Odsherreds imagearbejde foregår i samarbejde med borgerne.

“Vi arbejder med, at folk, der bor her og har valgt Odsherred til, kommer med en fortælling om, hvad det har givet af energi i deres liv, og vi arbejder meget med ejerskab, identitet og stolthed. Der er meget identitet og fortælling i at vide, hvem man er, og hvor man kommer fra, siger Rie Perry.

Læs hvorfor Rie Perry ikke tror, at det er muligt at rykke mere på selve udligningen mellem kommunerne, og hvordan erhvervsliv, skoler og det gode image spiller ind. Læs hele artiklen fra nyhedsmagasinet Danske Kommuner her.