20. marts 2014

Kommuner enige: DK skal i lokal balance

Urbanisering blev heftigt debatteret på Kommunalpolitisk Topmøde og én ting kunne de fleste blive enige om: Danmark er udfordret af befolkningsvandringerne fra land til by.

”Urbaniseringsdebatten bliver den vigtigste politiske debat i kommunalbestyrelserne i den nye valgperiode,” sagde KL’s formand, Erik Nielsen (S), i sin årlige beretning ved Kommunalpolitisk Topmøde.

Og der var mange, der var klar til at tage den debat, da KL’s næstformand Erik Fabrin åbnede op for talerstolen.

”Det kan ikke afvises som klynk, for det er ikke klynk. Vi kan konstatere, at der er strukturelle udfordringer med folk, der flytter fra land til by,” sagde Mogens Gade (V), Borgmester i Jammerbugt Kommune. 

Han foreslog en udligningsreform som en del af løsningen på problemet.

Den oprindelige udkantskommune 

Også på Bornholm har de haft problemer med, at indbyggerne flytter fra kommunen. Kommunalbestyrelsesmedlem Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) fortalte om Bornholm Regionskommunes affolkning, som man historisk har kæmpet med.

”Under Nyrup fik vi på Bornholm særbehandling. I dag er udkantsdanmark andet end Bornholm. Så her vil jeg gerne foreslå noget drastisk. Prøv med statslige skattelettelser til udkantskommunerne,” sagde Bjarne Hartung Kirkegaard.

Han foreslog, at skattelettelserne skulle gå til indbyggerne i udkantskommunerne, og at man kunne bruge Bornholm som forsøgskommune. 

DK for lille til splittelse

Men det er ikke kun kommunerne på landet, der oplever udfordringer. Det påpegede Carl Christian Ebbesen (DF), kultur og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

”Når jeg hører formandens beretning, slår det mig, at der er tale om et Danmark i splittelse. Men for mig er der ingen modsætning i vækst i by og på land. Hvis man for eksempel ser på turismen, så er Danmark ikke større, end at turister både kan besøge HC. Andersens Hus, Vesterhavet og vinke til dronningen på Amalienborg,” sagde Carl Christian Ebbesen.