20. marts 2014

KL’s formand: Investeringskassen skal åbnes

Hvis vi skal udvikle og tilpasse velfærdssamfundet, så er vi nødt til at kunne investere i infrastruktur, i skoler og i ny teknologi. Det sagde KL’s formand, Erik Nielsen, i sin tale på Kommunalpolitisk Topmøde.

Det kan godt være, at den økonomiske krise er ved at være forbi, men den efterlader kommunerne med en lang række økonomiske udfordringer. Det sagde KL’s formand, Erik Nielsen (S), i sin formandstale ved KL’s kommunalpolitiske topmøde.  

”Vi er på vej ud af den økonomiske krise. Men den grundlæggende økonomiske udfordring består. Vi er i kommunerne dybt afhængige af, at Danmarks økonomi er sund. Det er en forudsætning for, at vi kan opretholde et velfærdssamfund, hvor der er råd til, at vi kan tage os af de svage og de syge. Og hvor vores børn trygt kan vokse op og få sig en god uddannelse,” sagde Erik Nielsen, der havde den fulde opmærksomhed fra både borgmestre og ministre, som alle havde taget turen til Aalborg.

Kommunerne fyrer - staten hyrer

Erik Nielsen påpegede, at staten alene i den sidste valgperiode har ansat 2.600 flere medarbejdere, mens regionerne har ansat næsten 2.800 flere. Kommunerne har til sammenligning sagt farvel til 18.000 medarbejdere.

”Vi kan ikke fortsætte med at få lavet nye huller i den kommunale livrem og spænde den endnu mere ind. Mens staten får syet kiler i sine bukser for at kunne være i dem,” sagde Erik Nielsen.

Han kritiserede samtidig tendensen til, at regeringen og Folketinget deler ”milde gaver” ud til kommunerne i form af puljer og øremærkede tilskud.

”Det er rigtig ærgerligt, når vi den ene dag må gennemføre besparelser på ældreområdet i vores kommuner, fordi der ikke er flere penge at hente i økonomiforhandlingerne. Og vi så næste dag får de samme penge øremærket tilbage til de samme ældre, fordi man har ønsket at sætte et politisk fingeraftryk fra Christiansborg,” sagde Erik Nielsen.

Bør åbne for kassen

Han kiggede frem mod de kommende økonomiforhandlinger, og her var det især ét emne, som optog KL-formanden:

”Investeringskassen skal åbnes. Den skal ikke lukkes. Hvis vi skal udvikle og tilpasse velfærdssamfundet, så er vi nødt til at kunne investere i infrastruktur, i skoler og i ny teknologi”.

”Mange af de nye løsninger, vi indfører i kommunerne, er løsninger, som kan give mere velfærd for de samme penge. Men det kræver investeringer. Uanset om man har vækst og tilflytning, eller om man skal håndtere afmatning og fraflytning,” fastslog Erik Nielsen.

YDERLIGERE MATERIALE