21. marts 2014

63 kommuner mister borgere til storbyer

En lang række kommuner oplever nu, at deres borgere flytter til storbyerne. Kun 35 kommuner oplever en reel tilflytning. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

Flere og flere kommuner oplever, at deres borgere rykker teltpælene op og flytter tættere på de store byer. Det viser en ny undersøgelse, som KL's nyhedsbrev Momentum har lavet.

Kun 35 af landets 98 kommuner oplever, at der kommer flere tilflyttere end fraflyttere de seneste fem år.

Vækstcentre trækker

Hans Thor Andersen er forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Han fortæller, at de store byer og vækstcentrene tiltrækker folk i disse år.

”Det betyder ikke, at alle andre dele af landet lige så godt kan lukke og slukke. Den her slags udviklinger går typisk i bølger og er meget konjunkturbestemte,” siger Hans Thor Andersen og fortsætter:

”I 1960’erne var vi alle sammen enige om, at alle ville flytte mod byerne, så det begyndte vi at planlægge efter. Men så gik det pludselig den anden vej, og i 1980’erne ville folk ikke til hovedstaden. Derfor skal vi have lidt ro på, når vi taler om de her ting.”

Tabte kommuner

I Lolland Kommune oplever man en stor andel af fraflyttere. Men kommunen får også tilflyttere – de er dog sjældent særlig ressourcestærke, fortæller borgmester Holger Schou Rasmussen (S):

"Vi får jo også tilflyttere til kommunen. Men halvdelen af tilflytterne er folk på overførselsindkomst, hvor tallet kun er otte procent for Københavns Kommune. Det vil sige, at vi løbende får en sammensætning med færre af de borgere, der lægger penge i skattekassen," siger Holger Schou Rasmussen.

Læs resten af artiklen i Momentum via dette link