08. maj 2014

KL-miljøboss: Staten ønsker ulogisk katastrofesamarbejde

Klimaforandringerne rammer også Danmark. Nu ønsker staten, at fremtidig katastrofehåndtering i kommunerne skal følge politidistrikterne. KL’s nye formand for Teknik- og Miljøudvalget siger nej.

Ødelagte veje, væltede træer og massevis af oversvømmede huse. Stormen Bodil gjorde stor skade, men klimaforandringerne har også raset i diskussionen på beredskabsområdet. Det blev klart på KL’s årlige teknik og miljøkonference, Politisk Forum, i Kolding.

Regeringen vil have mere samarbejde kommunerne imellem. Statslige embedsmænd ønsker, at kommunerne på beredskabsområdet finder sammen i kommunale samarbejder, der følger politidistrikterne. Det er dog ulogisk, lød det fra Jørn Pedersen, ny formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg, da han åbnede Politisk Forum.

”Vi har peget på, at nytænkning af struktur og organisering skal ske ved, at kommunerne frivilligt selv finder sammen i nye samarbejder på beredskabsområdet. Vi har brugt modellen fra kommunalreformen, nemlig at pege på et minimum indbyggertal,” sagde Jørn Pedersen fra talerstolen, foran de hundredvis af politikere, kommunalt ansatte og eksperter, der medvirker på den to dage lange konference.

Ulogisk samarbejde

Jørn Pedersen påpegede, at der findes smartere måder at samarbejde på end at lade beredskaberne følge de 12 politikredse.

”Hvis I kigger på politikredsene, må vi bare sige, at en tvungen struktur passer rigtig dårligt til de kommunale samarbejder om beredskabsopgaven,” sagde Jørn Pedersen og fortsatte:

”Københavns Politidistrikt rummer fire kommuner, men Københavns Kommune samarbejder allerede i dag med en række kommuner på Vestegnen. Må de så ikke det, hvis vi skal følge politidistrikterne?”

Beredskab er ikke bare blå blink

Desuden gjorde udvalgsformanden det klart, at der er stor forskel på beredskab i by og på land. Dermed bliver det ulogisk, hvis man skal følge politidistrikterne.

”Vi skal huske, at redningsberedskab ikke kun er biler med blå blink. Der er også en forebyggende og en afhjælpende del af beredskabet. Derfor mener vi fra kommunal side, at beredskabet også i en ny struktur skal holdes i et tæt, kommunalt samarbejde. Det giver altså ikke mening at forsøge at presse beredskabet ind i samme struktur som politikredsene, som forfølger et helt andet formål,”sagde Jørn Pedersen.

Kommunalt makkerskab er ikke nyt

Og kommunerne har allerede stor erfaring med at samarbejde og kan derfor sagtens finde ud af at gøre det igen, lød det fra Jørn Pedersen.

”Ved kommunalreformen fandt vi selv ud af at gå sammen i større enheder. Kan vi finde ud af det igen – nu på beredskabsområdet? Ja, det tror jeg på. Vores model bygger på frivillighed og vil give et langt bedre resultat end med tvang,” fortalte udvalgsformanden.