12. maj 2014

I Kolding leger elever med skrald i skolegården

Det enes skrald er den andens skat. Det er filosofien bag en ny type genbrugsstation i Kolding Kommune. For det, der for nogen er skrald, kan måske bruges som legetøj i skolegården.

Røde kasser fyldt med gamle sikringer, læssevis af brugte cd’er og hylder, der bugner med alt slags skrammel. Et varehus i Kolding er fyldt op med, hvad der for de fleste ville anse for at være affald.

I fredags prøvede to medarbejdere fra Skatkammeret, som projektet hedder, at overbevise landets kommunalpolitikere om, at man med fordel kan sende skrald ud til kommunens mange institutioner.

”Se de her skumrør. Dem fik vi fra en fynsk virksomhed. Hvis man ligger dem i en skolegård, kan der ske en masse. Børnene kan klippe dem stykker og bruge som udstødningsrør på en gokart. Eller man hviske i dem, hvis man vil fortælle hemmeligheder,” forklarede Elisa Theil og puttede udmundingen af det to meter lange grå skumrør op til øret på en fremmødt byrådspolitiker.

De mange kommunalpolitikere var mødt op som en del af KL’s teknik og miljøkonference, Politisk Forum, i Kolding. 

Udgåede produkter kan stadig bruges

Elisa Theil er skatmester i Kolding Kommunes nye genbrugsprojekt, Skatkammeret. Gennem det sidste år har Elisa Theil kontaktet virksomheder og tilbudt dem at tage imod affald, som ellers skulle smides ud. Det kan blandt andet være udgåede produkter eller varer med fejl.

Produkterne kan så genbruges i institutioner eller af dagplejere i kommunen. Men aldrig som de oprindeligt var tiltænkt.

”Skumrørene bruges normalt til isolering. Men der er fejl på dem, så det ville ikke være klogt at bruge dem til netop det. I skolegården skaber de glæde, uden at de bare bliver smidt ud. Vi hjælper firmaer med at genbruge ting, som ellers bare skulle smides ud,” fortalte Elisa Theil.

Lærere, dagplejere og pædagoger kan så komme forbi det utraditionelle lager og hente ting, de senere kan bruge i undervisningen.

Genbruger også kommunalt skrald

Skatkammeret hjælper ikke kun virksomheder med at genbruge affald, der ellers var gået tabt. Den alternative genbrugscentral gør det også nemmere at genbruge ting fra kommunale instanser.

”Der var en børnehave, som skiftede et stel i porcelæn ud med et i plastik. Samtidig var der en ungdomsinstitution, som netop gik og manglede tallerkner fra porcelænsstel. Det sørgede vi for, at de fik,” fortalte Elisa Theil de mange fremmødte politikere.

Du kan læse mere om Skatkammeret her.