06. maj 2014

Historisk aftale om telefoni til kommunerne

Det bliver TDC, der de næste fire år skal levere telefoni til 65 kommuner. Det står klart, efter at SKI har valgt leverandør på en forpligtende indkøbsaftale i Danmarks hidtil største teleudbud med 150.000 mobilabonnementer.

Telenor bliver standby-leverandør.

Der er ifølge landets førende konsulentvirksomhed på området, Netplan, tale om ikke blot den største, men også den billigste og bedste telefoniaftale på det danske marked.

Aftalen betyder, at det bliver gratis for kommunerne at ringe til både fastnet og mobiltelefoner. Det gælder al samtaletrafik – også til andre teleleverandørers netværk. Det gælder ligeledes brug af sms og mms. Det bliver således kun abonnementerne, kommunerne skal betale for.

Og det glæder KL:

”Kommunerne har opnået historisk gode priser, fordi 65 kommuner på tværs af landet har samlet sig om et forpligtende udbud. Det har de gjort ud fra en tro på, at de største besparelser opnås ved, at man handler i fællesskab,” siger KL’s formand, Martin Damm.

”Udover de skarpeste priser er det med aftalen lykkedes at sikre kommunerne bedre mobildækning. Men skulle det ske, at en medarbejder i hjemmeplejen eksempelvis ikke kan finde dækning i et bestemt område, kan medarbejderen skifte til aftalens anden teleleverandør. Og der er opsat mindstekrav på 98 pct. udendørsdækning på de bebyggede arealer i hver enkelt af de 65 kommuner,” siger Martin Damm.

Tele er ikke det første område, hvor kommunerne opnår bemærkelsesværdige resultater med bindende indkøbsaftaler. Kommunerne har se seneste par år skabt store besparelser med fælles aftaler på otte andre område. Fx computere og kontorvarer.

”Der er virkelig grund til at glæde sig over de flotte resultater, vi opnår med vores forpligtende indkøbsaftaler. For de penge, kommunerne sparer ved at købe billigere telefoni eller computere, kan prioriteres til bedre service over for borgerne. Og det er vigtigt i en tid med stram økonomi,” siger Martin Damm.

Fakta

Der er tale om en fælleskommunal, forpligtende indkøbsaftale, som er gennemført i tæt samarbejde mellem SKI, KL og kommunerne.

65 ud af landets 98 kommuner har valgt at tilslutte sig aftalen. Dog har 15 af de 65 kommuner valgt ikke at forpligte sig på telefoner, men udelukkende på telefoniydelser.

Netplan vurderer, at aftalen vil give besparelser til de deltagende kommuner på 52 %. Det svarer til en forventet besparelse på ca. 72 mio. kr. årligt eller 290 mio. kr. i aftalens løbetid.

Aftalen træder i kraft i juli 2014, og den giver en forventet omsætning på 560 mio. kr. over de fire år, den løber. På aftalen kan kommunernes købe fastnettelefoni, mobiltelefoni og mobilt bredbånd samt telefonivarer, som omfatter telefoner, mobilt tilbehør og mobile modemmer.