23. juni 2014

Stevns Klint på UNESCO's verdensarvsliste

En enestående verdensarv. Det kan man nu kalde Stevns Klint, der netop er blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Også den danske del af Vadehavet er kommet på listen.

At komme på listen over enestående verdensarv er ikke nogen nem sag. Det har taget Stevns Kommune flere år, hvor eksperter fra Østsjællands Museum og Københavns Universitet har beskrevet Stevns Klint og gennem sammenligning med andre steder i verden har påvist klintens helt særlige værdier.

Mandag fik Stevns Klint så endelig pladsen i forbindelse med UNESCO’s halvårlige møde i Qatar, hvor også den danske del af Vadehavet blev optaget og tilføjet det eksisterende verdensnaturarvsted i Holland og Tyskland.

”Vi er ovenud tilfredse. Successen er et resultat af mange mennesker og instansers utrættelige arbejde for en fælles sag. Det er kun lykkedes, fordi vi har stået sammen, og ikke mindst har det lokale engagement fra borgerne langs klinten været afgørende. Nu glæder vi os til at vise vores nykårede verdensarv frem for en masse mennesker i respekt for områder, som UNESCO anbefaler,” siger Stevns borgmester Mogens Haugaard Nielsen.

Ud over Vadehavet og Stevns Klint er fire andre steder i Danmark optaget på verdensarvslisten – det gælder Jellingestenene, Roskilde Domkirke, Kronborg Slot og Ilulissat Isfjord i Grønland.

”I KL er vi stolte over, at en mindre kommune som Stevns sammen med andre parter har formået at løfte klinten til at komme på listen som enestående verdensnaturarv. Der indvindes stadig kridt på klintplateauet, så det har krævet en stor diplomatisk præstation at få lokal opbakning. Vi er sikre på, at man på Stevns fortsat finder en god balance mellem benyttelse og beskyttelse – også når verdensturister lægger vejen forbi,” siger Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg.