03. juni 2014

Regionernes økonomi for 2015 på plads

Danske Regioner og regeringen har tirsdag indgået en økonomiaftale med fokus på implementering af store dagsordenener som bygning af nye sygehuse, ligestilling af psykiatri med somatik samt udredningsret.

Prioritering af cirka en milliard kroner til at håndtere stigende udgifter til sygehusmedicin, nye behandlingsformer og en udvikling med flere ældre og kroniske patienter, et anlægsniveau på syv milliarder kroner i 2015 og fortsat fokus på det sammenhængende sundhedsvæsen.

Sådan lyder nogle af hovedelementerne i den aftale om regionernes økonomi for 2015, som regeringen og Danske Regioner tirsdag har givet hinanden håndtryk på.

”Vi har prioriteret næsten en milliard kroner til at sikre, at sundhedsvæsenet kan udvikles, samtidig med at der er penge til ny sygehusmedicin og nye behandlingsformer. Samtidig investerer vi mange milliarder i moderne sygehuse, hvor der i 2015 er skabt plads til byggeri for syv milliarder kroner. Det skaber moderne rammer for sundhedssektoren og giver arbejde på byggepladserne,” siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Nødvendigt med prioriteringer

Den ene milliard finansieres via et løft på sundhedsområdet på 475 millioner kroner i 2015, hvilket svarer til en realvækst på 0,5 procent, samt via et regionalt råderum fra mindreudgifter til sygesikringsmedicin.

”Vi er tilfredse med, at en del af det råderum, der er i den offentlige sektor, går til det regionale sundhedsvæsen. Der er brug for ekstra midler, så vi kan behandle det stigende antal kræftpatienter og sikre, at der er den fornødne kapacitet til at leve op til udredningsretten både inden for psykiatri og somatik. Men aftalen er stram og nødvendiggør prioriteringer og handlekraft i regionsrådene for at få enderne til at mødes,” siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S).

Læs hele aftalen om regionernes økonomi for 2015 her.