10. juni 2014

Finanskrisen har kvalt bryllupslysten

Kirker og rådhuse i alle landets kommuner har oplevet et markant dyk i antallet af giftelystne par fra 2008 til 2013. Særligt i de små øsamfund Ærø og Læsø har bryllupsklokkerne ringet mindre.

En ny analyse fra KL’s nyhedsbrev Momentum på baggrund af tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af giftelystne par, der har fået papir på deres kærlighed, er faldet i alle landets kommuner fra 2008 til 2013. Tendensen gælder i særlig grad i de små økommuner Ærø og Læsø, hvor den laveste andel blev gift i 2013, og hvor andelen af vielser også faldt mest.

Jørgen Otto Jørgensen (S), borgmester i Ærø Kommune peger på finanskrisen som det bedste bud på faldet i antallet af vielser.

”Når det kniber med økonomien, vælges de store bryllupper med tilhørende fest fra. Men det kan ikke være den eneste grund på Ærø,” siger han til Momentum.

Vil ikke gå på kompromis

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Mai Heide Ottosen mener, at folk hellere vil vente med at blive gift end at gå på kompromis med drømmebrylluppet:

”Det er sandsynligt, at folk har været tilbageholdende med at indgå ægteskab i disse år på grund af finanskrisen. Hvis man er usikker på sit indtægtsgrundlag, så er man ikke tilbøjelig til at investere det, et bryllup koster. Det er dyrt at holde et bryllup, så man venter til, at tiderne er bedre. Der kan være tale om en udsættelsesproces, så dem, der potentielt bliver gift, bare bliver ældre, når de gør det,” siger Mai Heide Ottosen til Momentum.

Læs hele artiklen i Momentum, hvor flere forsøger at komme med en forklaring på, hvorfor lysten til at blive gift er mindsket.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs hele artiklen i KL's nyhedsbrev Momentum