23. juni 2014

Borgmester-kritik af mønsterbryderplan

Tanken er sympatisk, men regeringens krav til de videregående uddannelser om at tage et socialt ansvar skyder desværre over mål.

Sådan lyder meldingen fra flere borgmestre, Berlingske Nyhedsbureau (BNB), har talt med i kølvandet på regeringens plan, der kontraktligt vil forpligte de videregående uddannelser til at finde og fastholde elever fra ikke-boglige hjem.

”Man skal sætte ind lang tid før universiteterne. Det starter i folkeskolerne, måske allerede i daginstitutionerne. Og så skal vi huske på, at det ikke er alle, der skal være professorer. Det handler om at gøre vores unge mennesker mest mulig klar til at bruge de evner, de har, til arbejdsmarkedet, og så skal vi målrettet bruge vores uddannelsessystem til virkeligheden uden for murene.”

Sådan siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, til BNB.

Forslaget fra regeringen, der har uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen i spidsen, går konkret på, at ministeren fra 2015-2017 indgår såkaldte udviklingskonktrakter med uddannelsesinstitutionerne. Det er første gang, at en minister gennem kontrakter stiller krav til uddannelsesinstitutionerne om at gøre en aktiv indsats for at bidrage til at bryde sociale mønstre.

Baggrunden er, at undersøgelser viser, at postnummeret har afgørende betydning for, om unge vil søge ind på en videregående uddannelse. Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse. I Læsø og Lolland kommuner er samme tal henholdsvis 41 og 53 procent. Og det vil ministeren lave om på.

”Jeg tror ikke på, at de unge i Gentofte er mere egnede til en uddannelse en de unge på Lolland og Læsø. Det siger intet om talent – men en masse om tradition og social arv. I det samfund, jeg kæmper for, er uddannelse ikke noget, der er forbeholdt unge fra hjem med klaver. Det er for alle. Og alle skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talent. Jeg vil have flere mønsterbrydere,” siger Sofie Carsten Nielsen.

Terp: Det ligner et "reklamefremstød"

I Brøndby mener borgmesteren dog, at planen ligner et ”reklamefremstød”.

”Det ligner et reklamefremstød for idéen, som jo er god nok. Hvis vi skal finde de boglige talenter i alle samfundslag, ja så er det givetvis et behov for at bryde den sociale arv. Men jeg kan godt være lidt skeptisk over for metoden. Det er i hvert fald vigtigt, man får inddraget folkeskolerne ude i kommunerne,” siger Ib Terp (S) til BNB.

Han minder desuden om, at regeringen i lang tid har kæmpet for at tiltrække flere til håndværksuddannelserne.

”Nu ser det pludselig ud til, at der skal være fokus på at få tiltrukket flere de boglige fag. Lad os nu huske på balancen,” siger Ib Terp.

YDERLIGERE MATERIALE