29. juli 2014

Privat hjemmehjælp vinder frem i København

I København er andelen af hjemmeplejetimer til praktisk hjælp, der udføres af private leverandører, vokset. Begrundelsen er færre, faste hjælpere.

Ifølge Berlingske dropper et større antal ældre borgere i stor stil den kommunale hjemmehjælp og vælger i stedet hjælp fra private leverandører. Begrundelsen fra de ældre er blandt andet, at de ønsker, at der skal komme få, faste hjælpere i deres hjem.

Andelen af ældre, som vælger at få privat hjælp, er på landsplan oppe på 35 procent, mens andelen alene i København er steget fra 21 til 30 procent fra 2009-2013, når det gælder praktisk hjælp.

En undersøgelse, som Københavns Kommune har foretaget, viser også, at kun 41 procent af de ældre, der modtager praktisk hjælp fra den kommunale hjemmepleje er tilfredse med antallet af hjælpere, der kommer i hjemmet. Hos de private leverandører er 76 procent af borgerne tilfredse med antallet af hjælpere.

”Det betyder utroligt meget for de ældre, at de kender den hjælper, som kommer, og at den pågældende ved, hvad den ældre fejler og har brug for. Det skaber tryghed, men det evner kommunen ikke at levere. Hér kommer en masse forskellige hjemmehjælpere, og så går de ældre til de private, som godt kan finde ud af det,” siger Ulla Skærved, formand for Ældrerådet i Københavns Kommune, til Berlingske.

Alarmklokkerne ringer

I det politiske system i København hører man alarmklokkerne ringe.

”Vi skal ikke bare sidde og vente på, at borgerne langsomt siver ud af butikken. Vi bliver nødt til at lave et servicetjek af den offentlige sektor og den hjælp, vi giver,” siger sundhedsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) til Berlingske.

Københavns Kommune arbejder derfor nu bl.a. på et projekt, hvor man ændre vagtplanerne, så det i højere grad bliver muligt at sikre faste hjælpere.