31. juli 2014

Motorvej driller jyske kommuner

Den kommende motorvej mellem Aarhus og Viborg har fået sindene i kog i Favrskov og Skanderborg kommuner. Favrskov bliver af Skanderborg anklaget for et usædvanligt stort lobbyarbejde.

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Tage Nielsen (R), tidligere viceborgmester i Skanderborg Kommune, skal beskrive den tvist, der lige nu foregår omkring placeringen af en motorvej mellem Aarhus og Viborg:

”De har hyppet deres egne kartofler lige lovligt meget og har sammen med Frijsenborg Gods brugt meget tid på at påvirke politikerne,” siger Tage Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten og kritiserer politikere og embedsmænd i Favrskov Kommune for et usædvanligt stort lobbyarbejde i forhold til folketingspolitikerne.

Fakta fejet af bordet

Kritikken fra Favrskov kommer efter, at politikerne i Folketingets transportudvalg har vedtaget, at motorvejen skal føres syd ind i Skanderborg Kommune – i stedet for gennem den nordlige retning ind i Favrskov Kommune – som embedsmænd fra Vejdirektoratet ellers har anbefalet.

Tage Nielsen siger til Jyllands-Posten, at han mener, at fakta har været fejret af bordet:

”For det første mener jeg, at det er en helt forkert afgørelse, som er dårlig på stort set alle parametre: Den er dårlig for miljøet og naturen, fordi den går gennem sårbare naturområder. Det er den dyreste løsning, fordi den er 2 km længere end den nordlige linjeføring. Den kommer til at berøre og genere flest mennesker. Og endelig går den alt for tæt på kulturarvsarealet ved Borum Eshøj,” siger han og vil nu forsøge at få lavet afgørelsen om.

Borgmesteren i Favrskov Kommune, Nils Borring (S) afviser, at hans kommune har drevet mere lobbyarbejde end Skanderborg Kommune.

”Skanderborg mener et, og vi mener noget andet, og det er jo politikerne og embedsmændene, der i sidste instans skal træffe et valg. Ellers behøvede vi ikke politikere. For os har det været vigtigt at undgå at få en motorvej lige gennem Lading-Fajstrup-området, der er et meget vigtigt vækstområde for Favrskov Kommune. En motorvej ville have stoppet vores vækst i dette område,” siger borgmesteren til Jyllands-Posten.