03. juli 2014

Adelskov kræver bedre mobildækning

Huller i mobilnettet gjorde, at 92-årig dement mand gik omkring en hel nat, før han blev fundet. Odsherreds borgmester kræver handling..

Huller i mobilnettet i Nordvestsjælland gjorde, at en 92-årig dement mand, der havde forladt sit hjem i Odsherred Kommune, var forsvundet en hel nat, før han blev fundet.

Det får kommunens borgmester, Thomas Adelskov (S), til at kræve, at regeringen og telebranchen lapper mobilhullerne i landets yderområder.

Det skriver Politiken.

Havde gps-sender på sig

Den 92-årige dement mand havde en gps-sender på sig, som straks burde give kommunens plejepersonale hans præcise placering.

Men den kommunale sender bruger mobilnettet, og dækningen i det nordvestlige Sjælland er visse steder så dårlig, at gps’en ikke fik færten af den ældre borger. Først næste morgen blev han fundet af en borger.

”Det havde været et blink med øjet for os selv at finde borgeren, hvis der havde været ordentlig mobildækning. Men nu måtte politi og helikoptere lede efter ham hen over to dage. Det kunne jo have haft en tragisk udgang”, siger Thomas Adelskov (S) til Politiken.

Har skrevet til ministeren og til branchen

Han har nu skrevet til teleindustriens interesseorganisation og til erhvervs-og vækstminister Henrik Sass Larsen med krav om lapning af den hullede mobildækning i yderområderne.

”Regeringen og Folketinget må gøre noget ved det sammen med teleindustrien. Selv om man bor i et tyndt befolket område, skal man kunne bruge samme hjælpeforanstaltninger som andre borgere”, siger Thomas Adelskov.

Skiftende regeringer har ment, at det er markedet, der skal klare udrulningen af mobilnettet i yderområder. Sidste år åbnede regeringen dog for en lånepulje på 60 millioner til bredbånd og mobildækning, og kommunerne har fået bedre muligheder for at stille krav til dækningen, når mobilaftaler sendes i udbud.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht mener derfor, at flere kommuner bør stille krav i udbuddene. Og i teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, afviser direktør Jakob Willer, at selskaberne har et ansvar for, at den dementes gps-sender ikke havde mobildækning i Odsherred.

I et svarbrev opfordrer han dog til et møde mellem telebranchen og Odsherred Kommune om mulighederne for at sikre bedre dækning.