08. januar 2014

Samarbejde betaler sig i Ø-kommunerne

Fem ø-kommuner har samarbejdet om at indkøbe og indføre nye it-systemer. Samsø Kommune har sparet et sekscifret beløb anslår økonomichefen.

”Ved at gå sammen med de andre ø-kommuner, kunne vi får det til en noget mere fornuftig pris,” fortæller økonomichef i Samsø Kommune Alexander Janz til DR Nyheder.

Kommunen har sammen med Langeland, Ærø, Fanø, og Læsø indkøbt og indført nye it-systemer i ø-kommunerne.

Billigere med fælles økonomisystemer

Normalt kører store it-implementeringer i de respektive kommuner hver for sig og bliver for en lille kommune nemt en dyr fornøjelse. Derfor er ikke mindst samarbejdet om at indføre de nye økonomisystemer en fordel.

”På den her måde er det lykkedes at reducere omkostningerne for at implementere økonomisystemet i forhold til, hvis vi havde gjort det helt selv. Jeg vil næsten tro , at der er tale om et sekscifret beløb,” siger Alexander Janz.

Også KMD, som har til opgave at facilitere indføringen af de nye systemer, ser fordele i den unikke samarbejdsform.

”Selvom det har krævet lidt tilvænning fra os alle sammen, så har det været utrolig fordelagtigt for alle parter, og det er klart en model, der kan anbefales til lignende projekter," siger Rie Heindahl, projektchef i KMD.

Mere samarbejde mellem ø- kommuner i fremtiden

På Samsø er Alexander Janz så begejstret for samarbejdet om it-systemerne, at han gerne ser fællesskabet med de andre ø-kommuner udvidet i fremtiden.

”Vi har lært de andre ø-kommuner at kende og har kunnet sparre med hinanden. Det er rart ikke at stå alene med en så stor opgave. Det er helt sikkert en fordel at være sammen,” siger han.

Økonomichef i Fanø Kommune Mette Udsen er enig.

”At sparre med andre er godt for alle kommuner. For os små ø-kommuner har det gode samarbejde på det økonomiske område betydet, at vi også er begyndt at netværke på de andre områder, eksempelvis på socialområdet,” siger hun.

Kommunernes samarbejde om implementeringen gik i gang i foråret 2012 og forventes afsluttet i løbet af 2014.