09. januar 2014

Potentiale i at opruste mod socialt snyd

Kommunerne kan opnå kontante fordele ved at styrke indsatsen mod socialt bedrageri og blokere fejlagtige udbetalinger til borgerne hurtigere.

En tungere kommunekasse og højnet moral er, hvad kommunerne kan forvente til gengæld for en styrket indsats mod socialt bedrageri og fejlagtige udbetalinger. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Det er 77 procent af kommunerne enige i. Det viser en ny undersøgelse fra KL, hvor 76 kommuner har deltaget.

”Jeg har aldrig hørt fra en kommune, at den sidste kontrolmedarbejder, man ansatte, bare sidder med hænderne i skødet. Så det kommer ikke bag på os, at kommunerne vil styrke indsatsen,” siger Charlotte Munksgaard, chefkonsulent i KL, til bureauet.

Muligt at styrke kontrollen yderligere

I 2012 opdagede de danske kommuner ifølge KL sammenlagt snyd for 370 millioner kroner. Samtidigt peger en Deloitte-rapport på, at kommunerne kan hente op til to milliarder kroner på at stoppe forkerte udbetalinger hurtigere.

”Der er selvfølgelig en kant for, hvor meget man kan styrke kontrolindsatsen. Der er de fleste bare enige om, at det loft slet ikke er nået endnu,” siger Charlotte Munksgaard.

Det skal være fair

Ifølge KL’s undersøgelse vil kommunerne blandt andet styrke indsatsen ved hjælp af mere mandskab, anskaffelse af systemer, der kan identificere mistænkelige sager, en anonym anmelderfunktion på kommunens hjemmeside og bedre samarbejde i kommunen.

”Det er godt, at vi får fokus på, at de midler, vi uddeler som samfund, rammer de rigtige. Både ud fra en økonomisk, men også ud fra moralsk betragtning,” siger kommunalordfører Jacob Jensen (V) til bureauet.

Når KL torsdag og fredag afholder sit årlige Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg, er et af hovedemnerne den generelle effektivisering af kommunerne, hvorunder debatten om kommunernes indsats mod socialt snyd naturligt fylder en del.