09. januar 2014

Lokallister knækkede kurven

Lokalvalget i 2009 oplevede den laveste tilslutning til de opstillede lokallister nogensinde. Sidste års kommunalvalg vendte udviklingen.

Lokallisternes fremgang ved efterårets kommunalvalg lå ikke i kortene. Mens eksperterne forudså tilbagegang, gik lokallisterne fra 4,6 procent af stemmerne på landsplan ved valget i 2009 til 5,0 procent i 2013. Det skriver Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

”Lokallister er bedre til at konkretisere lokalpolitikken, så det bliver noget, man kan forholde sig til som borger, forklarer kommunalforsker ved KORA Ulf Hjelmar til bladet. Han glæder sig over listernes fremgang.

Størrelsen gør en forskel

Ulf Hjelmar mener, det er nødvendigt at se lokallisternes tilbagegang frem til 2013 i konteksten af de kommunalreformer, der gennem årene har gjort kommunerne større.

”Vi ser en sammenhæng mellem kommunestørrelse og tilslutningen til lokallister. Lokallister står stærkt i små kommuner. Det skyldes den lokale forankring,” forklarer han.

Læs mere om udviklingen for lokallister i landets kommuner, og borgmester for Guldborgsundlistens eget bud på listens fortsatte fremgang i Guldborgsund i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

YDERLIGERE MATERIALE