22. januar 2014

Kommunikatører: Vi siger selv stop

Kommunernes kommunikatører kan godt selv trække grænsen for, hvilke former for opgaver de må løse for politikerne. Grænsen går dér, hvor borgmesteren ikke præsenterer kommunens visioner, siger pressechef i Hillerød Kommune.

En undersøgelse lavet i december af KL, Dansk Journalistforbund og Danske Regioner viser, at kun 9 procent af kommunikatørerne i kommuner og regioner har tilsidesat deres kommunikationsfaglighed på grund af partipolitiske hensyn. Og i den seneste valgperiode har 11 procent af de 282 kommunikatører i undersøgelsen været i tvivl om, hvorvidt en kommunikationsopgave hørte bedre hjemme i en partiforening.

En af dem, som har været i tvivl om, hvor hun skulle sætte grænsen, er pressechef i Hillerød Kommune, Vibe Reetz.

”Det har for eksempel været, når borgmesteren skulle holde oplæg i Rotary og den slags steder, hvor det nærmer sig noget politisk. Grænsen går dér, hvor borgmesteren ikke præsenterer kommunens visioner, men mere sine egne,” siger hun til Fagbladet Journalisten.

Tog det op med sin leder

En anden kommunikationsmedarbejder, Journalisten har talt med, oplevede under seneste valgkamp, at borgmesteren henvendte sig oftere.

”Det lå mellem linjerne, at her var der mulighed for at imødekomme landbruget ved at tale om et emne, han ikke har været så skarp på før. Der er mange landbrugsstemmer i kommunen, og det fik mine alarmklokker til at ringe,” siger hun.

Efter en diskussion med lederen af kommunikationsafdelingen og nogle ændringer i teksten var vurderingen, at det var ok at sende teksten ud.

Byrådspolitikerne kritiserer kommunikatørernes rolle

Undersøgelsen blandt kommunikatørerne viser også, at 25 procent af kommunikatørerne oplever, at de bliver betragtet som et demokratisk problem af omverdenen.

Det har Birgitte Skou Andersen, kommunikationskonsulent i Høje-Taastrup Kommune, bl.a. oplevet for nogle år siden, da en byrådspolitiker sagde, at kommunikationsafdelingen var borgmesterens redskab frem for byrådets.

”Den daværende kommunaldirektør svarede, at prioriteringen var direktionens ansvar, og det var en sag, man skulle tale med ham om. Det synes jeg og min kolleger var et godt svar, fordi det slog kommandovejen fast og demonstrerede, at vi er vores roller og opgaver bevidst,” siger Birgitte Skou Andersen til Fagbladet Journalisten

Læs hele artiklen i Fagbladet Journalisten.