08. januar 2014

Kineserne vil have danske velfærdspakker

Offentlige og kommunale velfærdsløsninger er i høj kurs på det kinesiske marked. Men der skal strukturelle ændringer til for at sikre det optimale udbytte af velfærdseksporten.

Der skal mange kinesiske yean til at finansiere et dansk plejehjem. De danske velfærdsløsninger er ikke desto mindre alle pengene værd, mener kineserne, som i stigende grad ønsker at efterligne danske velfærdsmodeller. Det skriver Ugebrevet A4.

”De kontakter os jo ikke for sjov skyld. Vi har et produkt, de gerne vil have. De har brug for vores velfærdsløsninger i takt med deres voksende middelklasse,” siger protektor på professionshøjskolen VIA i Aarhus Peter Friese til Ugebrevet A4.

Professionshøjskolen har netop indgået en aftale om at efteruddanne kinesiske børnehavepædagoger. Samtidig er professionshøjskolen primusmotor på et omfattende plejehjemsprogram i landet.

Struktur spænder ben for fortjenesten

Kommunerne har gennem årtier været med til at opbygge den danske velfærd, der nu er blevet hot stof for – ikke bare kinesiske – men også brasilianske, indiske og sydafrikanske politikere, der gerne vil tække deres voksende middelklasser.

En stram lovgivning og vanetænkning spænder imidlertid ben for, at man for alvor kan komme i gang med at eksportere danske skoler, plejehjem og sygehuse. Derfor vil regeringen nu se på en mulig modernisering af reglerne på området.

”Som lovgivere har vi jo en forpligtigelse til at se på, hvordan vi får fjernet de barrierer, så det bliver lettere for kommuner og regioner at bidrage til at forløse det kæmpe vækstpotentiale, der ligger i den offentlige velfærd,” siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) til A4.