08. januar 2014

Infrastruktur afgørende for høj produktivitet

Såvel veje og jernbaner som bredbånd skal udbygges og anvendes med omtanke for at sikre høj produktivitet, mener Produktivitetskommissionen, der onsdag kom med en rapport om infrastruktur.

Produktivitetskommissionens femte analyserapport Infrastruktur blev offentliggjort onsdag. Rapporten kommer med en række anbefalinger til, hvordan produktiviteten kan styrkes i Danmark både i forhold til at bygge infrastruktur og i forhold til at bruge den.

Kommissionen peger bl.a. på, at alt for mange af de senere års store danske infrastrukturprojekter har været dårlig forretning for samfundet, og at det har kostet Danmark 21 milliarder kroner i løbet af de sidste ti år.

”Hvert femte projekt har så lavt et afkast, at det ikke burde være sat i værk. Det kan fx være en dyr letbane, der tager et helt spor fra bilisterne – frem for en billigere og lige så effektiv superbusrute, der ikke skaber yderligere trængsel på vejnettet. Vi skal investere der, hvor trafikproblemerne er størst,” siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen, i en pressemeddelelse.

Styrk den digitale infrastruktur

Produktivitetskommissionen peger desuden på vigtigheden af at fokusere på den digitale infrastruktur, der sikrer, at vi har fastnet- og mobiltelefoni, kabel-tv og kan sende og modtage store datamængder.

”Vi har en veludbygget digital infrastruktur. Men der kan være grund til at se på, om konkurrenceforholdene på fx bredbåndsmarkedet sikrer den bedst mulige udnyttelse af infrastrukturen,” siger Peter Birch Sørensen.

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Læs mere om Produktivitetskommissionens anbefalinger her