30. januar 2014

Carsten Hansen: Badminton-VM kan styrke eksporten til Kina

Den voldsomme urbanisering i Kina skaber enorme eksportmuligheder for danske virksomheder. Danske kommuner kan hjælpe med til at sikre, at mulighederne bliver udnyttet, mener minister.

Den hastige urbanisering i Kina skaber en række udfordringer, der giver en store eksportmuligheder til danske virksomheder. Hvis de muligheder skal udnyttes, kan danske kommuner og regioner spille en helt central rolle.

Sådan lød budskabet fra minister for by, boliger og landdistrikter, Carsten Hansen (S), da han torsdag holdt åbningstale ved konferencen ”Bæredygtig urbanisering i Kina – danske kommuner og regioners rolle” i Vejle.

Ministeren nævnte som eksempel, at Ballerup sammen med to nabokommuner vil udnytte, at Ballerup senere i år har værtsskabet for VM i badminton, som er en meget populær sport i Kina.

”Ballerup har sammen med nabokommunerne Egedal og Frederikssund (tilsammen kaldt Bycirklen) et tæt samarbejde med den kinesiske storby Wuxi. Bycirklen og andre stærke kræfter i hovedstadsregionen vil bruge badminton VM til at styrke kontakten til både Wuxi og andre kinesiske byer.

”Derfor har Bycirklen inviteret Wuxis borgmester og ledende erhvervsfolk til København under badminton VM. Og der bliver ikke kun budt på badminton. VM vil også blive brugt som udstillingsvindue for de ypperste danske løsninger på bl.a. energi-, miljø-, ældre- og sundhedsområdet,” sagde Carsten Hansen.

Det er hans ministerium, der står bag konferencen sammen med Eksportrådet, der hører under Udenrigsministeriet.

Skal konstant være på udkig

Carsten Hansen understregede, at man konstant må være på udkig efter måder at pleje kontakten til kinesiske myndigheder og vise dem danske løsninger.

”Vores bedste showrooms for disse løsninger findes ikke i kun i vores virksomheder. De findes på regionens nye supersygehus og det kommunale state-of-the-art biogasanlæg. De findes i affaldsforbrændingen og vandværket. De findes i den intelligente by- og regionalplanlægning.”

”Og de bedste sælgere? De findes måske blandt ingeniørerne i de kommunale forsyningsselskaber eller blandt kompetente embedsmænd i teknisk forvaltning. De kan indgå i en tæt faglig dialog med kinesiske kollegaer, uden at det umiddelbart handler om den kinesiske Yuan eller danske kroner,” sagde Carsten Hansen.

Har etableret Kina-netværk

Han understregede, at rigtig mange danske kommuner og regioner har veletablerede samarbejder med Kina. Aarhus Kommune har rekorden ved at have samarbejdet med storbyen Harbin i mere end 30 år.

Under navnet Danish Chinese Urban & Regional Cooperation har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter etableret et åbent netværk af regioner og kommuner med tætte kontakter til Kina.