07. januar 2014

BUPL: Børn er ikke skoleklare som fem-årige

Lærere og pædagoger er kritiske over for en tidligere skolestart for dansk børn, som tænketanken Kraka ellers foreslår i dag.

Et skolemodent barn skal være i besiddelse af nogle grundlæggende sociale kompetencer, som fem-årige børnehavebørn endnu ikke har fuldt udviklet.

Det siger pædagogernes fagforening BUPL, ifølge Ritzau, som en reaktion på en ny analyse fra tænketanken Kraka, der peger på, at en fremrykket skolestart vil sende Danmark direkte ind på en top ti i de internationale PISA-undersøgelser.

”I skolen står en lærer foran 25 børn, og for at barnet kan være med, skal det have nogle sociale færdigheder på plads. Ellers kan tidlig skolestart få den modsatte effekt,” siger næstformand i Bupl Birgitte Conradsen til Ritzau.

Tidlig skolestart kan give bagslag

Birgitte Conradsen er derfor bekymret for, hvilke følger en fremrykket skolestart kan få for børnene.

"Jeg tror, at vi vil tabe børn på gulvet, hvis de skal starte tidligt i skole. Det er for snævert kun at kigge på resultater i PISA-testen. Jeg synes, at det er meget mere vigtigt at kigge på, hvad det er for nogle børn og unge, vil have ud i samfundet," siger hun.

Lærerne vil ikke undervise fem-årige

Heller ikke Danmarks Lærerforening er begejstret for tanken om fire og fem-årige i børnehaveklasserne. Krakas konklusion er forhastet, mener formand Anders Bondo Christensen.

”Jeg synes, man skal lytte til de pædagogiske forskere i stedet for statistikere, og tidlig skolestart står ikke øverst blandt de pædagogiske forskeres anbefalinger,” siger han til Ritzau.

En af de forskere, der mener, at børn skal blive i børnehaven, til de er seks år, er forsker på Aarhus Universitet Niels Egelund. Han mener dog godt, at daginstitutionerne kunne gøre mere for at forberede børnene på at starte i skole.

”Man kunne lægge læring og struktur ind i dagtilbuddene, så børnene i højere grad er klar til at starte i skole, når de er seks år gamle,” siger Niels Egelund, som også er formand for det danske PISA-konsortium, til Ritzau.