20. januar 2014

Blå borgmestre er ikke lig med skattelettelser

Selv om to tredjedele af borgmestrene er borgerlige, så skal danskerne ikke forvente skattelettelser af den grund, viser en rundspørge fra Berlingske Research.

I en rundspørge har Berlingske Research spurgt landets nyvalgte borgmestre til politikken for de kommende fire år. Rundspørgen viser, at på trods af borgerlig overvægt i borgmesterkontorerne, så kommer der ikke flere skattelettelser.

Kun 16 af de 48 borgmestre, som har svaret på rundspørgen, er »meget« eller »overvejende« enige i, at borgerne i deres kommune over de kommende år vil få en lavere kommuneskat end i dag. Samme billede gælder grundskyldspromillen, hvor blot 11 borgmestre ud af undersøgelsens 48 er »meget« eller »overvejende« enige i, at grundskyldspromillen vil falde.

God idé – bare ikke hos os

»Jeg er ikke gået til valg på, at skatten vil falde, kun at den ikke kommer til at stige. Vi er en af de kommuner, som har en politisk sammensætning, der burde gøre det muligt, og det er da også en ambition. Men så kan der jo være forskellige årsager til, at det kan blive svært i praksis,« siger Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyns Kommune, der egentlig havde svaret »overvejende enig« til, at skatten ville falde.

Heller ikke venstreborgmesteren i Brønderslev Kommune kan love skattelettelser, selv om det politiske flertal på papiret er til det.

»Det, kan jeg personligt synes, er en god idé, men i vores kommune er det bare ikke aktuelt. Vi døjer i forvejen med at få hver krone til at række, fordi merforbruget er på en række områder, såsom børneanbringelser, som vi bare ikke kan sige nej til,« siger Mikael Klitgaard