14. februar 2014

Sareen: Danskerne har også ansvar for integrationen

Det er ikke kun politikerne, kommunerne og staten, som har ansvar for, at integrationen lykkes i Danmark. Det samme har indvandrerne, men også danskerne selv, siger integrationsminister Manu Sareen.

”Hvis I kender nogle indvandrere, så er det garanteret sådan nogle som mig”.

”Mange indvandrere kender heller ikke danskerne, og når de to grupper ikke rigtig kender hinanden, har de forudindtagede meninger om hinanden.”

Sådan siger den nyudnævnte integrationsminister Manu Sareen (R) i et interview med Berlingske. Han fortaler for, at danskerne bliver bedre til at række hånden frem til indvandrere, samtidig med at de stiller flere krav til dem. Ssammen kan gå hånd i hånd mod mere og bedre integration i et land, mener han.

”Jeg kunne godt tænke mig, at man rakte hånden mere ud til hinanden,” siger Manu Sareen til Berlingske.
Han anerkender, at han som politiker og minister i allerhøjeste grad har et ansvar for at få integration til at lykkes. Det samme har kommunerne, skolerne, institutionerne, integrationskonsulenterne mfl.

Ansvar for hinanden

Men danskerne har også et ansvar, et personligt ansvar, for at integrationen lykkes, fastslår Manu Sareen.

"Vi har et ansvar over for hinanden," siger han:

"Jeg kan ikke lade være med at kigge tilbage på, hvorfor det er gået så godt for sådan en som mig. Det er det jo, fordi der var nogle, der tog fat i mine forældre, blandede sig i vores liv og sagde, at sådan og sådan er I nødt til at gøre. Jeg har hørt fra indvandrere, hvordan det har hjulpet dem, at de af andre forældre har fået fortalt noget så banalt, som at der i deres børns skoletaske ligger en bog, det er en kontaktbog, og den må I meget gerne skrive i, hvis I vil i kontakt med skolen."

Blande os i hinandens liv

Ministeren fremhæver, hvordan flere indvandrere mener, at det alene er skolen, som har ansvar for at lære deres børn noget.

»Det kunne være fantastisk, om flere sagde, at sådan er det altså ikke,« siger Manu Sareen.