21. februar 2014

Regeringen vil bruge kommuneaftaler til mere udlicitering

Skatteminister Morten Østergaard foreslår at bruge de årlige kommuneaftaler til at sætte skub i udliciteringen i kommunerne.

Regeringen har stillet sig den opgave, at den vil finde 12 mia. kr. gennem reformer af den offentlige sektor og har nedsat en produktivitetskommission til at hjælpe med opgaven.

Men målet kan være svært at nå uden klare styringsmekanismer mener regeringen. Derfor peger skatteminister Morten Østergaard (R) på de årlige aftaler mellem regeringen og kommunerne om den kommunale økonomi som et sted at arbejde for mere udlicitering. Det skriver Børsen.

"Det handler i høj grad også om, at man i de kommuneaftaler, vi laver, arbejder med at udbrede de gode erfaringer og blive kloge af dem," siger Morten Østergaard til Børsen.

Ingen ideologi

Skatteminister Morten Østergaard afviser da også de seneste dages kritik af øget udlicitering af den offentlige service fra fagbevægelsen og venstrefløjen i Folketinget. Regeringen holder alle døre åbne.

"Vi har absolut ingen ideologiske barrierer over for udlicitering, og der hvor man mener, at man kan få bedre hjælp med private aktører, der skal man da endelig gøre det," siger skatteministeren.

"Uanset hvad man mener om det, så skal man sige, at det er et instrument til at opnå noget andet – nemlig den bedst mulige service. Og hvis det er et relevant instrument, så skal man da bruge det. Så skal man da ikke af ideologiske grunde vælge det fra, hvis det kunne gøre en forskel," siger han.

Afviser et minimum af udlicitering

Venstre og Konservative har krævet, at regeringen bruger anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen til at genindføre det minimumskrav til kommunerne om brug af udlicitering, som den nuværende regering har afskaffet. Men det afviser finansminister Bjarne Corydon (S) blankt.

Han fastholder, at regeringen først vil tage stilling til, hvilke redskaber der skal tages i brug, når den varslede rapport om udlicitering er færdig.