12. februar 2014

Politikere vil have faldende fødselstal belyst

Fødselstallet er nu det laveste i 27 år. Det kalder på en undersøgelse af, mener sundhedsordførere. Sundhedsminister afviser, at der er et problem

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år blev født 55.873 børn, hvilket er det laveste i 27 år. De seneste tre år er fødselstallet dalet efter ellers at have ligget på omkring 65.000 nyfødte i mange år.

Udviklingen får flere politikere til at efterlyse en undersøgelse af baggrunden for udviklingen.

“(…) Det er værd at undersøge det her nærmere. Hvor kommer den tanke om, at det er vigtigt først at få en uddannelse, fra? Er det forældrene, der fortæller deres børn dette? Og hvor har forældrene det i så fald fra? Det må vi have Sundhedsstyrelsen til at se på, for det er vigtigt at finde årsager til og løsninger på problemet. Kan der gøres noget andet eller mere for at vende tendensen, skal vi gøre det," siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til Kristeligt Dagblad.

I dag er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende på 29 år. For 50 år siden var danske kvinder gennemsnitligt 23 år, når de fik deres første barn.

Ønsker bred undersøgelse

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil have sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at iværksætte en bred undersøgelse af, hvorfor unge kvinder ikke får børn langt tidligere.

"Nogle unge kvinder føler sig jo nærmest tvunget til at få en abort. Vi har stadig næsten 15.000 aborter årligt. Det kunne være rart, hvis nogle af de børn blev født. Jeg vil spørge sundhedsministeren, om vi kan få en bred undersøgelse af, hvorfor kvinder ikke får børn tidligere i deres liv," siger hun til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

" Vi bliver nødt til at se på, hvad det er for en kultur, vi har fået, når vi tilsyneladende venter så lang tid med at få børn, at vi bliver infertile.”

Venstres Sofie Løhde har fuld forståelse for, at unge venter med at få børn, til de har en uddannelse og karriere. Men hun mener, det er vigtigt at oplyse om konsekvenserne af at vente for længe.

Minister: Ikke et problem

Sundhedsminister Nick Hækkerup er åben for at få sat den undersøgelse i gang, som Dansk Folkeparti efterlyser:

"For fakta er det bedste grundlag at diskutere ud fra. Når det er sagt, så er jeg ikke enig i, at vi har et problem. De små årgange hænger sammen med, at forældreårgangene også er små. Så der er en naturlig cyklus. Jeg synes, det er fornuftigt, hvis unge mennesker tager den med ro, før de får børn. Jeg har da tænkt mig at råde min egen datter på 19 år til at tage en uddannelse først," siger Nick Hækkerup til Kristeligt Dagblad.