13. februar 2014

Nulvækst i det offentlige de seneste tre år

De seneste tre år har samlet set givet nulvækst i det offentlige forbrug, viser opgørelses fra Cepos.

Det virkede urealistisk hos økonomer, politikere og Nationalbanken, da den tidligere VK-regering I 2010 mente, at der skulle være samlet nulvækst for det offentlige forbrug frem til 2013. Nu viser en opgørelse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, at ambitionen samlet set er indfriet. Det skriver Jyllands-Posten

»Det er den stille revolution, hvor vi ikke har set nogen protester mod, at der er blevet 20.000 færre ansatte i kommunerne. Det viser samtidig, at sanktionsmekanismen fungerer,« siger cheføkonom og vicedirektør Mads Lundby Hansen fra Cepos til Jyllands-Posten

Sanktioner spiller ind

Både økonomer og politikere peger på, at det er de nye sanktionsmuligheder - de såkaldte dummebøder til kommunerne - der sammen med en krisebevidsthed i befolkningen gør, at nulvæksten har kunnet lade sig gennemføre.

Tidligere overvismand, professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet var selv en af skeptikerne over for planen om nulvækst. Han peger ligesom flere andre peger på, at sanktionerne har haft stor betydning.

"Politikerne har på grund af de overordnede krav været nødt til at rette op på de offentlige finanser, og med sanktionerne har kommunerne været nødt til at levere varen," siger han.

S: VK havde minusvækst

Socialdemokraterne afviser at have ført en nulvækstpolitik.

"Vi havde minusvækst i 2011, da Løkke stod for finansloven. Så har vi haft en ikke prangende, men dog svag positiv vækst i den tid, vi har haft ansvaret," siger politisk ordfører Maja Panduro (S).