25. februar 2014

Ministerrapport sætter gang i debat om landsbyers berettigelse

Der er brug for oprydning i landsbyerne, lyder det i en undersøgelse finansieret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Minister er klar til at tage debatten.

Man burde gå langt mere håndfast til værks og udrydde nogle af landsbyerne, mens andre passende kunne skrumpes, så man tynder ud i nogle af de usælgelige huse. Sådan lyder det i en opsigtsvækkende rapport, som Dansk Byplanlaboratorium har udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Det skriver Jyllands-Posten.

"De folk, der gerne vil flytte på landet, ønsker jo ikke at bo op og ned ad en trafikeret landevej. Det andet problem er, at vejkantsbyernes forfald bliver meget tydeligt for forbipasserende og turister. Derfor må nogle landsbyer lade livet," siger projektleder Christian Broen fra Dansk Byplanlaboratorium til Jyllands-Posten.

Undersøgelsen, der er gennemført i samarbejde med syv forskellige kommuner, fokuserer først og fremmest på de såkaldte vejkantsbyers forfald: Landsbyer, der er bygget op omkring en landevej, og hvor husene typisk ligger helt ud til vejen.

Koster det samme over 20 år

Projektet viser ydelser som hjemmehjælp, madudbringning og skolebus mv. over 20 år koster lige så, som hvis kommunen valgte at genhuse indbyggerne efter at have opkøbt og nedrevet deres ejendomme.

Christian Broen opfordrer politikerne til at tage debatten om, hvilket by-og boligminister Carsten Hansen (S) er klar til.

“For mange landsbyer er det fem minutter i 12, og vi kommer ikke uden om, at der bliver færre landsbyer i fremtiden, og at der bliver væltet endnu flere huse end i dag,” siger Carsten Hansen (S) til Jyllands-Posten.