11. februar 2014

Krav om stop for nedlæggelse af senge

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil overbelægningen på hospitalerne til livs. Sundhedsminister sætter sin lid til de nye sundhedsaftaler

“I stedet for at diktere et stop for nedlæggelse af senge, er løsningen i højere grad et tættere samarbejde mellem sygehuse og kommuner”

Sådan lyder svaret fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) efter at Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver til stop for nedlæggelse af senge. Det skriver Jyllands-Posten i dag

Kravet kommer efter, at Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd i går offentliggjorde en undersøgelse, som viser, at som 23 procent af både læger og sygeplejersker mener, at der nedlægges for mange sengepladser for hurtigt på hospitalerne, mens kommunerne opretter de nye for langsomt.

Lid til sundhedsaftaler

Sundhedsministeren sætter sin lid til de nye sundhedsaftaler med kommunerne.

 “I stedet for 98 forskellige aftaler, skal vi fremover kun have fem - én i hver region,” siger han og peger samtidig på, at regionerne har fået tilført en kvart mia. kr. til et tættere samarbejde, ligesom kommunerne flere år i træk har fået 300 mio. kr. til at opbygge de nære sundhedstilbud.

“Men jeg erkender, at det ikke er løst, så det vil sikkert også blive et tema ved økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner.”.

DF og EL: Stop nedlæggelser nu

Danske Folkeparti og Enhedslisten er ellers enige om, at der bør ske et stop fornedlæggelse af sengepladserne her og nu.

"Nedlæggelse af senge skal stoppe nu, så kommunerne kan følge med, og endelig giver det også mulighed for at vurdere, om det overhovedet er nødvendigt at nedlægge flere senge. Det er ikke alle, som har gavn af at komme hjem til sig selv, hvor de skal vente på at få besøg af en hjemmesygeplejerske, når de kunne ligge og blive plejet på et hospital," siger hun til Jyllands-Posten.

Enhedslisten er enig.

"Nogle kommuner er vældig dygtige til at tage imod borgere, som bliver udskrevet, men som fortsat har behov for hjælp. Andre gør nærmest ingenting, og regeringen bør fremlægge en klar plan for, hvad en kommune skal have af beredskab. Før det er klart, skal der efter vores opfattelse ikke nedlægges flere senge," siger Stine Brix.