24. februar 2014

Kommunerne overholder aftale om praktikpladser

Der bliver stadig oprettet de sosu-praktikpladser, som KL og staten har aftalt. Det viser kommunal ansvarlighed, mener Jacob Bundsgaard (S), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

Kommunerne bliver nu kritiseret for at oprette for få praktikpladser til sosu-uddannelserne. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Kritikken kommer fra landets sosu-skoler og FOA, der noterer sig, at antallet af praktikpladser er faldet med 1153 pladser siden 2011.

Men der er en grund til, at kommunerne opretter færre pladser, end de gjorde i 2010 og 2011. Det fortæller formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard (S).

"Kommunerne oprettede ekstraordinært mange praktikpladser i 2010 og 2011 som følge af den politiske aftale mellem KL og staten. Antallet af praktikpladser var derfor historisk højt i de år," siger Jacob Bundsgaard til KL.dk

Kritik fra skoler

På sosu-skolerne og hos FOA mener man, at kommunerne burde tage endnu mere ansvar for, at flere kan få en sosu-uddannelse.

"Hvorfor bliver kommuner og regioner ikke bedt om at tage ansvar for at sikre, at unge mennesker kan tage en uddannelse, på samme måde som de private håndværksmestre bliver opfordret til at tage ansvar, selvom der er økonomiske krise," siger direktør på Randers Social-og Sundhedsskole, Vibeke Nielsen, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Uenighed om behov

At man bør tage ansvar under krisen og sikre flere unge en erhvervsuddannelse, er Jacob Bundsgaard enig i. Han mener dog, at kommunerne gør, hvad de kan.

"Kommunerne har fået 30.000 færre ansatte på grund af krisen. Og derfor synes jeg, at det netop er udtryk for ansvar, at kommunerne stadig opretter over 10.000 praktikpladser, som de forpligtede sig til ved trepartsaftalen i 2007," fortæller han til KL.dk.

Jacob Bundsgaard understreger derudover, at det er vigtigt at opretholde en balance mellem, hvor mange der bliver uddannede, og hvor mange der er brug for.