18. februar 2014

KOL skal bekæmpes nationalt

Nationale retningslinjer for indsatsen for KOL-patienter bliver snart en realitet. De skal gøre op med de forskelle, der i dag findes i indsatsen for folk med lungesygdommen.

Berlingske fortæller, at de nye retningslinjer skal hjælpe danskere, der lider af lungesygdommen kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL), uanset hvor de bor.

Man kunne i går læse på KL.dk, at kommunerne allerede gør meget for at forebygge KOL og hjælpe patienterne. Nu udsender sundhedsstyrelsen nationale kliniske retningslinjer for indsatsen for KOL-patienter.

"Vi er bestemt meget optagede af, at der bliver gjort mere for de mange danskere, som lider af KOL," siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske.

Diagnosen bliver aldrig stillet

En ny folkesundhedsrapport fra Københavns Kommune påviste nemlig, at Danmark med hovedstaden i førertrøjen, ligger i top når man kigger på KOL-dødelighed i Europa.

KOL skyldes ofte rygning, og et af problemerne er, at mange KOL-patienter ikke får stillet diagnosen, og derfor ikke kommer i behandling. Der er ingen kur mod lungesygdommen, men der findes behandling. I dag modtager 25 pct. af de personer med svær og meget svær KOL dog ikke behandling.

Derfor skal sundhedsvæsenet blive mere effektive til at opspore lungesygdommen så tidligt som muligt, ”så man kan begynde at behandle sygdommen og hjælpe patienterne med at håndtere den i det daglige. For selv om KOL ikke kan helbredes, så kan man altså gøre en del for at bremse sygdommen,” siger Nick Hækkerup til Berlingske.