19. februar 2014

Frederiksen til V: Pak sparekrav væk

Mette Frederiksen mener ikke, at Venstre har en sammenhængende beskæftigelsespolitik og mener, at de bør pakke besparelseskrav på 4 mia. til ny reform væk.

Pak kravet om besparelser på 4 mia. kroner væk. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen forud for forhandlingerne om den kommende reform af beskæftigelsesindsatsen. Det skriver Børsen.

 “Venstre har præsenteret en arbejdsmarkedspolitik, der ikke hænger sammen,” konkluderer hun.

Sparekrav på 4 mia.

Regeringen arbejder på et udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen, der hvert år koster 11,7 mia. Formålet er, at systemet skal blive langt bedre til at få folk i arbejde blandt andet gennem en bedre forståelse af virksomhedernes behov.

Men Venstre har krævet, at reformen samtidig skal hente en besparelse på 4 mia. kr. Dels gennem besparelser på selve beskæftigelsessystemet og dels gennem lavere sociale ydelser til arbejdsløse. Finansministeriet har beregnet, at Venstres eget forslag til et nyt system kun vil give 200 mio. kr.

I sidste uge slog Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, tilmed fast, at pengene ikke kan findes ved at skære i dagpengene.

Kan kun hentes i kontanthjælp

Altså skal de 3,8 mia. kr., Venstre mangler, hentes gennem en besparelse på kontanthjælpen, siger Mette Frederiksen.

“Hvis man prøver at regne det ud, så svarer det til en ydelsesnedsættelse på 6000 kr. pr. mand i kontanthjælpssystemet. Det kan man selvfølgelig ikke. En enlig kontanthjælpsmodtager, der er voksen, får godt 10.000 kr. om måneden, så det giver jo ikke nogen mening,” siger Mette Frederiksen, der bakkes op af Kristian Thulesen Dahl.

V: Flere penge at hente

Hans Andersen afviser Mette Frederiksens anklage om, at besparelsen vil kræve, at kontanthjælpen
skæres ned til et niveau, som ingen kan leve for. For selv om Venstre har foreslået et nyt kontanthjælpsloft som en del af besparelsen, så er der flere penge at hente i selve systemet, end regeringen vil indrømme, mener han.

“Det er ikke kontanthjælpsloftet alene. Det er en del af det. Det er også at reducere verdens dyreste beskæftigelsessystem – vi er en tredjedel dyrere end Sverige, vi er dobbelt så dyre som gennemsnittet af OECD-landene,” siger Hans Andersen til Børsen.