10. februar 2014

Aarhus åbner døren til det kinesiske marked

Det er i år 30 år, siden Aarhus blev venskabsby med KInas 10. største by Harbin. For fire år siden blev samarbejdet revitaliseret, og det er kommet en række danske virksomheder til gode.

Aarhus har i nu 30 år været venskabsby med Harbin, som er Kinas 10. største by. Det kommer østjyske og danske arbejdspladser til gode, skriver Århus Stiftstidende.

Det var daværende borgmester Thorkild Simonsen (S), som i 1984 fik byrådet med til at indgå en venskabsby-aftale med industribyen Harbin. Det gjorde han af rent erhvervsmæssige grunde, idet det kunne hjælpe Danish Turnkey Dairies med at få ordre på at levere to mejerier til Harbin.

Men derefter byggede venskabsrelationen helt frem til 2010 mest på kultur-og skoleudveksling, indtil borgmester Nicolai Wammen (S)i 2010 satte sig for at revitalisere samarbejdet.

Sammen med Harbins borgmester blev han enig om at nedsætte en task force, der kunne se på et tættere erhvervssamarbejde -især inden for miljø og energi.

Indgår aftaler hver gang

Herefter tog samarbejdet fart, og erhvervsdelegationer tager nu med, når Aarhus-politikere besøger Harbin. Det har hjulpet virksomheder som Cowi, Kamstrup, Danfoss og Logstor til nye kontakter og ordrer i landet.

”Nu indgår vi nye aftaler, hver gang vi mødes,” fortæller Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S), der har videreudviklet samarbejdet og er i Harbin en gang om året.

”Vi bruges i dag som model for, hvordan et samarbejde kan skabe opgaver og arbejdspladser. Både i Aarhus og hele regionen. Kineserne er ikke specielt optagede af kommunegrænser i Danmark, så vi inviterer de virksomheder med, der er parate til det, og som kan tage en verdensførende teknologi med sig,” fortæller Jacob Bundsgaard til Århus Stiftstidende.