28. august 2014

Tvivl er bremseklods for lederens udvikling

Knap halvdelen af lederne er i tvivl om, hvilken kompetenceudvikling de har brug for. Det viser en rundspørge, som Væksthus for Ledelse har foretaget blandt lederne.

Listen af krav til lederne er lang. Men cirka halvdelen af lederne har svært ved at oversætte kravene til, hvad de betyder for deres egen kompetenceudvikling. Det viser en rundspørge, som Væksthus for Ledelse har foretaget blandt 468 kommunale og regionale ledere i Væksthusets lederpanel.

Samtidig svarer tre ud af fire, at de gerne vil prioritere deres udvikling højere end de gør i dag.

Derfor kommer Væksthus for Ledelse i en ny publikation med konkrete råd om, hvordan ledere kan udvikle deres kompetencer. En udvikling, der knytter sig til arbejdspladsens mål, og som foregår i arbejdstiden. Med aktionslæring reflekterer lederen, analyserer, hvad der skete og hvorfor, og hvordan det kunne være gjort anderledes.

”Ledere er typisk gode til at slukke brande. Men desværre forebygger brandslukning ikke, at de samme problemer vender tilbage igen senere. Aktionslæring er en god metode til at forstyrre lederens automatpilot, så hun kan udvikle sig på arbejdspladsen i arbejdstiden,” siger Sine Sunesen, direktør i KL og formand for Væksthus for Ledelse.

Egen refleksion, netværk og lederuddannelse topper listen over, hvordan lederne i undersøgelsen udvikler deres kompetencer. Og næsten alle i rundspørgen siger, at refleksion over egen praksis netop har fået dem til at handle anderledes.

”Aktionslæring tvinger lederen til at oversætte de organisatoriske mål til noget konkret, som hun kan reflektere over og handle på. Men det kræver træning at kunne reflektere systematisk,” siger Bodil Otto, der er Væksthusets næstformand og formand i HK/Kommunal.

Publikationen: ”Toplederens egen kompetenceudvikling – en guide til kompetenceudvikling” tager afsæt i teorier om aktionslæring og fra praktiske erfaringer fra topledere i kommuner og regioner. Download eller bestil den her.

For yderligere oplysninger kontakt:
Astrid Christine Jensen-Kanstrup, KL, tlf. 3370-3522 eller mail acj@kl.dk
Søren Bjerregaard Kjær, Djøf, tlf. 3395-9963 eller mail sbk@djoef.dk
Lene Viinberg, Danske Regioner, tlf. 2222-2161, eller mail lev@regioner.dk

468 chefer og ledere fra kommuner og regioner på alle niveauer har deltaget i undersøgelsen. Undersøgelsen er gennemført i uge 33, 2014. Se alle resultaterne fra undersøgelsen her

YDERLIGERE MATERIALE

  • LINK

    Download eller bestil publikationen "Toplederens egen kompetenceudvikling – en guide til kompetenceudvikling”