01. august 2014

Konflikten i Syrien rykker ind i de danske kommuner

Et stigende antal flygtning fra Syrien betyder, at Udlændingestyrelsen opretter asylcentre i blandt andet Sønderborg og Jammerbugt kommuner.

I Jammerbugt Kommune bliver en nedlagt skole fra i dag omdannet til et tre ugers midlertidigt modtagelsescenter for 100 syriske asylansøgere. Og i Sønderborg skal kasernen foreløbigt huse op mod 200-300 syriske flygtninge det kommende år. Og endnu flere centre er på vej.

Udlændingestyrelsen opretter to såkaldte ”buffer-centre”, der skal tage i mod et stigende antal af flygtninge fra det borgerkrigshærgede Syrien, mens flygtninges asylsager behandles.

Centre åbner og lukker

Udlændingestyrelsen forklarer over for Ritzau, at flygtningestrømmene varierer kraftigt, hvilket er årsag til, at centre åbner og lukker på skift. Og i Jammerbrugt Kommune er det da også kommet bag på både lokalpolitikere og borgere, at de 100 syriske flygtninge med meget kort varsel rykker ind i byen.

”Erfaringen viser, at behovet for pladser hurtigt kan ændre sig. Vi har fuldt fokus på at være på forkant, men i pressede situationer som den aktuelle, er vi naturligvis særligt afhængige af kommunernes hjælp. Og lige nu har vi en konkret udfordring, blandt andet på grund af konflikten i Syrien. Det indebærer, at vi ind i mellem må handle med kort varsel,” siger kontorchef Thomas Mortensen, Udlændingestyrelsen, til Ritzau.

Også på Bornholm er der planer om, at øen skal modtage asylansøgere, hvor særligt borgmester Winni Grosbøll (S) har været fortaler for, at man bør udnytte øens tomme bygninger til at hjælpe med en samfundsmæssig opgave. Det vedtages ved et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde på mandag, om Bornholm indgår en samarbejdsaftale med Udlændingestyrelsen og Røde Kors om et asylcenter.

 

YDERLIGERE MATERIALE