11. april 2014

Pendlerne kører længere i landdistrikterne

Krise og centralisering har gjort indhug i de lokale job, hvilket får flere til at pendle længere. Borgmester frygter, at tendens koster fraflyttere.

34 kommuner har haft en stigning i udpendlingen på over 10 procent de seneste seks år, viser Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, som Ugebrevet A4 har analyseret.

Alene i Ringkøbing-Skjern, Skive og Sønderborg er pendlingen ud ad kommunen steget med en fjerdedel fra 2007 til 2013.

”Jo flere, der pendler ud, des flere vil flytte væk. Det er katastrofalt, hvis udviklingen fortsætter. Når nogle virksomheder flytter fra Sønderborg, flytter andre også med,” siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (A) til Ugebrevet A4, hvor han også efterlyser handling fra Christiansborg.

Minister: Også et positivt tegn

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) er enig i, at krisen har været hård for landdistrikterne. Han mener dog også, at det er også positivt, at landbefolkningen er villig til at pendle længere til arbejde.

”Det er godt, at folk ikke er bange for at flytte sig, men prioriterer at bo de steder, de har lyst. Landdistrikterne har mange kvaliteter. Man kan få et hus til en god pris, og det er godt, når folk henter lønnen hjem i andre kommuner – og så kører hjem til landsbyen,” siger Carsten Hansen.