30. april 2014

Overblik: Fagbevægelsen og arbejdsgiverne om beskæftigelsesreform

Fagbevægelsen er generelt positiv over for regeringens udspil til en beskæftigelsesreform, mens arbejdsgiverorganisationerne er langt mere kritiske. Dele af udspillet blev allerede offentliggjort tirsdag aften.

Som en del af beskæftigelsesreformen vil regeringen afsætte 500 millioner kroner årligt til uddannelse af ledige og ufaglærte. Fagbevægelsen er generelt positiv over for regeringens udspil, mens arbejdsgiverorganisationerne er langt mere kristiske.

Her er et overblik over fagbevægelsens og arbejdsgiverorganisationernes reaktioner:

LO’s formand, Harald Børsting

”Jeg er stor tilhænger af, at ufaglærte arbejdsløse nu får ret til at uddanne sig til faglærte. Det har vi kæmpet for længe,” siger LO-formand Harald Børsting og fortsætter:

”Mange ufaglærte har erfaringer, som med dette forslag kan bringes i spil. Det er en god mulighed for mange ufaglærte, der i dag går ud og ind af job.”

”Vi ved, at vi kommer til at mangle tusindvis af faglærte frem mod 2020. Så regeringens forslag vil også på langt sigt bidrage til at sikre, at vi får uddannet tilstrækkeligt mange faglærte,” tilføjer Harald Børsting i en kommentar til udspillet. Det skriver Ritzau.

3F’s formand, Per Christensen

Både HK og 3F er ligeledes positive, og 3F’s formand Per Christensen hæfter sig ligeledes i, at uddannelse af ufaglærte bliver prioriteret i regeringen udspil.

”Hvis vi ikke giver vores medlemmer den nødvendige uddannelse, bliver det polske arbejdere, der tager over,” siger 3F-formand Per Christensen til Morgenavisen Jyllands-Posten

HK’s formand, Kim Simonsen

”Det har vi ventet længe på, men en ting er jo et regeringsudspil til reform. Der er stadig lang vej til en egentlig reform,” siger Kim Simonsen til Politiken

FTF’s formand, Bente Sorgenfrey

Hovedorganisationen FTF er også overvejende positiv, men mindre tilfreds med, at beskæftigelsesreformen lægger op til, at ledige medlemmer mister retten til seks ugers selvvalgt uddannelse, samtidig med at ufaglærte ledige får 80 procent i dagpenge og 20 procent i lån til at uddanne sig til faglærte i to år. Det skriver Ritzau.

”I dag har FTF's sygeplejerske, pædagog eller bygningskonstruktør ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. Det forsvinder. Det er klart en forringelse i forhold til lediges FTF'eres vilkår. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt for ledige skolelærere eller pædagoger,” siger Bente Sorgenfrey til Ritzau.

Dansk Arbejdsgiverforening-direktør Henrik Bach Mortensen

Dansk Arbejdsgiverforening er også skeptisk over for regeringens udspil, da de frygter, at uddannelse fjerner folk fra job.  

”Uddannelse fjerner folk fra arbejdsmarkedet, og uddannelse virker ikke, hvis det handler om at få folk i arbejde,” siger DA-direktør Henrik Bach Mortensen til Morgenaivsen Jyllands-Posten.

Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen

Han bakkes op af Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen, som til DR Nyheder i en skriftlig kommentar siger:

”Regeringen lægger op til en massiv efteruddannelsesindsats til ledige ufaglærte. Vi ved, at uddannelse uden mål ikke har en nævneværdig beskæftigelseseffekt. Det er at brænde penge og menneskers tid af.”