22. april 2014

Færre sosu'er er tegn på opkvalificering

Et fald i antallet af sosu-hjælpere er ikke tegn på færre varme hænder i ældreplejen, lyder det fra KL. Tværtimod er det tegn på en opkvalificering af personalet i det nære sundhedsvæsen, da der ansættes flere med en længere uddannelse.

En ny opgørelse fra fagforeningen FOA viser, at der fra 2009 til 2013 er sket et fald på 5.647 social- og sundhedsmedarbejdere i kommunerne. Faldet bekymrer FOA’s formand Dennis Kristensen:

”Det er en stærkt bekymrende udvikling, som betyder, at tre tendenser vil ramle sammen. Antallet af ældre stiger, der bliver færre til at passe dem og flere til at måle, veje og kontrollere de medarbejdere, der er tilbage til at passe på de ældre. Det er nærmest en dødskurs for velfærden,” siger han til Politiken.

Samtidig med faldet i sosu’er er antallet af akademikere steget, viser FOA’s opgørelse. Tallene er dog ikke bekymrende, men et tegn på en opkvalificering i både ældreplejen og administrationen, lyder det fra KL.

”De flere akademikere dækker over en professionalisering og omkring 2.000 færre HK’ere. I gruppen af social- og sundhedspersonale er uddannelsesniveauet blevet hævet. Social-og sundhedshjælpere og uuddannede er blevet erstattet af social-og sundhedsassistenter,” siger chefkonsulent i KL Frank Hedegaard til Politiken og fortsætter:

”Uddannet personale er mere effektivt end grupper med begrænset uddannelse. Der er også blevet ansat godt 2.000 - eller 14 procent - flere sygeplejersker, ergoterapeuter og fysioterapeuter i kommunerne, som også burde tælles med,” siger Frank Hedegaard.

Han peger desuden på, at den velfærdsteknologiske udvikling med for eksempel loftlifte og baderumsteknologi mindsker behovet for personale. Det betyder, at kommunerne satser mere og mere på rehabilitering, så de ældre kan blive mere selvhjulpne.