28. april 2014

Borgmester: For mange aarhusianere på førtidspension

Aarhus er den kommune i landet, der har flest førtidspensionister. Efter reformen af området er der dog strammet op.

Alt for mange borgere i Aarhus er blevet tildelt førtidspension. Og de, som har mulighed for det, skal væk fra tilværelsen som førtidspensionister.

Det siger byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), til JP Aarhus.

”Jeg synes, at vi har førtidspensioneret for mange. Alt for mange. Det er for mig at se tydeligt afspejlet i de tal,” siger Jacob Bundsgaard til avisen.

Mange traumatiserede flygtninge

Aarhus er den kommune, der har flest personer på førtidspension. I 2013 var der 16.476 personer på førtidspension i Aarhus mod 15.857 i København Kommune.

Ifølge borgmesteren er en del af forklaringen, at flere traumatiserede flygtninge er flyttet til Aarhus end til andre byer. Men han peger også på den faglige praksis i tildelingen. ”Og det skal vi til stadighed have en diskussion af,” siger han.

Samtidig understreger Jacob Bundsgaard, at antallet af nye tilkendelser i Aarhus er ”styrtdykket” efter førtidspensionsreformen i 2013.

Rådmand uenig

Social-og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er uenig i, at for mange aarhusianere er på førtidspension.

”Vi ligger markant under, hvad vi gjorde for bare få år siden. Der er strammet betydeligt op, og det er væsentligt sværere at få førtidspension i dag. Det er jeg ganske tryg ved,” siger rådmanden til JP Aarhus.