22. oktober 2013

Unge guides i uddannelse med trainee-ordning

KL og Undervisningsministeriet har lanceret en kampagne for at udbrede kendskabet til trainee-ordningen. Ordningen hjælper unge med at afklare deres uddannelsesvalg.

Hvad er en trainee-ordningen? Spørgsmålet besvares i en ny kampagne fra KL og Undervisningsministeriet. Sammen vil de  udbrede kendskabet til ordningen, som giver unge mellem 15-17 år mulighed for at komme i forpraktik i en virksomhed i 3-6 måneder. Målet er, at virksomheden og den unge efterfølgende indgår en uddannelsesaftale.

”Vi har et stort behov for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Derfor ønsker vi med kampagnen at gøre de unge og virksomhederne opmærksomme på, at ordningen eksisterer. Forhåbentlig vil det resultere i, at flere virksomheder tager en unge trainee, og at de unge får mod på at tage en erhvervsuddannelse,” siger formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard.

Som led i Ungepakke 3 øger regeringen og kommunerne fokusset på de ledige unge. Her er trainee-ordningen, som har eksisteret siden 2005, en oplagt knap at skrue på. Kampagnens mål er at gøre de unge, UU-vejlederne og virksomhederne opmærksomme på, at ordningen eksisterer. Men det handler også om at få flere virksomheder til at tage en trainee.

Skal motivere de unge

Med trainee-ordningen får de unge nemlig i en tidlig alder et godt kendskab til et fag. Håbet er, at trainee-ordningen dermed motiverer de unge til at tage en uddannelse. Men også at holde de unge motiveret under uddannelsen.

Mikkel Thomsen på 15 år fra Ølstykke  er i forpraktik som elektriker. Han er lidt spændt på, hvordan det bliver, når han kommer i gang med selve uddannelsen og skal på skole. Han har nemlig hørt, at der er en del teori på skolen.

 "Det gør det ikke meget lettere, at man har erfaring med det praktiske. Det er ligesom hvert sit, så der skal nok knokles for det," har Mikkel udtalt i et interview til UddannelsesGuiden.dk tidligere.

Heldigvis er Mikkel motiveret, og han er rimelig sikker på, at han skal være elektriker.

Fakta

  • Trainee-ordningen – også kendt som forpraktikken - er en ordning for unge mellem 15-17 år.
  • Ordningen giver den unge mulighed for at blive trainee i en virksomhed imellem 3-6 måneder. 
  • Formålet er at give den unge mulighed for at se faget og virksomheden an. På samme tid kan virksomheden se den unge an.
  • Efter opholdet er det målet, at de unge har fået mod på at starte på en erhvervsuddannelse.