25. november 2013

Sammen klikker vi os til bedre velfærd

Den 1. december tager vi et stort digitalt skridt, når det bliver obligatorisk for danskerne at betjene sig selv digitalt på yderligere 29 områder, skriver KL's formand, finansministeren og økonomi- og indenrigsministeren i fælles kronik.

Af finansminister Bjarne Corydon, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og formand for KL Erik Nielsen

Det offentlige bliver i disse år tilpasset en moderne hverdag, der for mange danskere består af museklik, digitale arbejdsredskaber og onlinetjenester. En hverdag, hvor man køber julegaverne hjemmefra og betaler regningerne med den bærbare computer på skødet.

Vi udvikler hele tiden nye digitale løsninger, som gør kommunikationen mellem borgerne og det offentlige nemmere, så danskerne ikke skal hænge i en telefonkø eller tage tidligt hjem fra arbejde for at trække et nummer på rådhuset.

I stedet kan man betjene sig selv, når det passer en bedst. Og de fleste danskere er da også ved at være vant til at skrive børnene op til daginstitutionen, og via nettet tjekke skatten eller melde flytning.

Den 1. december tager vi endnu et stort digitalt skridt, når det bliver obligatorisk for danskerne at betjene sig selv digitalt på yderligere 29 områder.

Men vi skal ærligt sige, at vi ikke kun digitaliserer den offentlige forvaltning, fordi det er smartere eller nemmere. Den offentlige sektor skal hele tiden forny sig, så vi anvender ressourcerne bedst muligt. Og digital selvbetjening sparer det offentlige for rigtigt mange penge.

Vi regner med at hente store besparelser, når posten bliver modtaget digitalt, og oplysninger bliver sendt via computeren i stedet for at blive afleveret ved skranken i borgerservice. Det er ressourcer, der kan bruges andre steder til vores fælles bedste.

Hver gang, vi sparer en krone på frimærker, er der en krone mere til behandling på sygehusene. Hver gang, vi sparer en krone på sagsbehandling, er der en krone mere til pasning og undervisning af vores børn. Og hver gang, vi sparer en krone på at trykke blanketter og taste dem ind i databaserne, så er der en krone mere til pleje af vores ældre.

Rummer stort potentiale

De digitale muligheder rummer altså et stort potentiale – både for borgerne og for det offentlige – og det skal vi naturligvis udnytte. Alene ved, at en hel årgang 0-klasser bliver skrevet op til skolen digitalt frem for ved brug af papirblanketter, sparer vi vores fælles kasse for 16 mio. kroner.

Vores mål er, at 80 pct. af den skriftlige kommunikation mellem borgerne og det offentlige i 2015 skal foregå digitalt. De borgere, der kan betjene sig digitalt, skal selvfølgelig det. Vi lægger ikke skjul på, at vi stiller krav.  Ellers snyder vi os selv for at bruge vores fælles ressourcer på den mest fornuftige måde.

Samtidig er vi meget bevidste om, at det ikke er alle danskere, som er vokset op med computere, internet og mobiltelefoner. Vi er opmærksomme på, at der er behov for hjælp og rådgivning. På biblioteker og i borgerservicecentre i hele landet er der derfor hjælp at hente. Desuden gør ældreorganisationerne et stort arbejde med at hjælpe vore ældre borgere på nettet.

Endelig har vi også et skarpt fokus på de borgere, som ikke bliver digitale, uanset hvilken hjælp og støtte der er at hente. De kan blive undtaget for den digitale service og vil også fremover kunne gøre helt, som de plejer, blandt andet få breve fra det offentlige i deres almindelige postkasse. Vi skal tage hånd om alle.

Vi tager store digitale skridt sammen

Vi er i fuld gang med en omstilling og modernisering af den offentlige sektor. Den 1. december 2012 rullede den første digitale bølge ind over os, da digital selvbetjening blev obligatorisk på ti områder.

Den 1. december i år tager vi det næste skridt, når det bliver obligatorisk at betjene sig selv digitalt på yderligere 29 områder. Det betyder eksempelvis, at valg af læge, anmeldelse af cykeltyveri og ansøgning om vielse fra og med på søndag skal ske digitalt.

Gradvist vil flere og flere løsninger blive digitale, og om et år skal vi alle sammen have en digital postkasse, hvor vi modtager vores post fra det offentlige.

Danskerne er allerede godt på vej ud ad den digitale motorvej. Tal fra Danmarks Statistik viser, at otte ud af 10 danskere er på internettet dagligt eller ugentligt. Og Danmark placerer sig gang på gang i top i internationale undersøgelser af offentlig digitalisering.

Vi skal altså ikke undervurdere danskerne, når det kommer til viljen og evnerne til at bruge de digitale muligheder.

Selv om det på mange områder går godt, skal vi have endnu flere med. Det er baggrunden for, at vi i dag søsætter en landsdækkende kampagne, som sætter fokus på, at endnu mere af kontakten med det offentlige skal ske på nettet, og som oplyser om den digitale postkasse, vi alle sammen skal til at bruge.

En del af kampagnen er en konkurrence, hvor en række af landets kommuner dyster mod hinanden om at blive den kommune, der har de mest digitale borgere. Vi glæder os til at kåre vinderen!

Heldigvis er der rundt omkring i landet stor nysgerrighed for computere og internet hos eksempelvis ældre. For et par måneder siden blev der afholdt Seniorsurf-dag 500 steder i Danmark, hvor næsten 9.000 ældre deltog.

Det viser tydeligt, at rigtig mange ældre er interesserede i at lære at bruge de digitale muligheder. Ikke kun til at bestille et sundhedskort online, men også til at købe dagligvarer, følge barnebarnet på udveksling i Australien eller måske finde sig en ny kæreste på nettet.


Fokus på brugervenlighed

En ting er viljen og evnerne til digital selvbetjening, noget andet er oplevelsen. Når vi vælger at anvende de digitale løsninger, skal de naturligvis virke. Derfor stiller vi en række minimumskrav til brugervenligheden, som løsningerne skal opfylde.

Samtidig skal de offentlige systemer og de offentligt ansatte være gearet til at håndtere den stigende, digitale efterspørgsel – så oplevelsen bliver så god som muligt. Med andre ord skal vi stille mindst lige så store krav til det offentliges digitale parathed, som vi stiller til borgerne.

Der bliver gjort en stor indsats fra de involverede myndigheders side for at sikre gode digitale løsninger – lige fra systemudviklere til den borgerservicemedarbejder, der lokalt skal kunne svare på spørgsmål og hjælpe borgere med at komme godt i gang. Over hele landet har kommunerne uddannet over 7.000 digitale ambassadører, som står klar til at hjælpe.

Det er en stor omstilling, som også kræver noget tid at vænne sig til. Vi skal lytte til borgernes erfaringer, og vi skal rette op på fejl, mangler og skævheder så hurtigt som muligt.

Samtidig er det også klart, at der ind i mellem vil være behov for at trække lidt på den enkelte borgers tålmodighed, når det hele ikke lige fungerer, som det skal med det samme. Vi garanterer til gengæld, at vi gør alt, hvad vi kan for hurtigt at få lys i skærmen igen.

Vi har store forventninger til den fornyelse af den offentlige sektor, som digital selvbetjening bidrager til. Der er store besparelser på administration, sagsbehandling og frimærker. Vi vil få mere velfærd for pengene – dét er der fremtid i. Klik for klik kan vi skabe et bedre grundlag for solid velfærd. Det skylder vi hinanden.

*********************************************************************
Kronikken bringes i dag, mandag, i Morgenavisen Jyllands-Posten.