04. marts 2013

Opbakning til Vestager fra ministerkollega

Reaktionerne på Margrethe Vestagers udfald mod Danmarks Lærerforening er blandede. Fra børne- og undervisningsministeren og Venstre er der klar opbakning, mens dele af det radikale bagland samt DF og Enhedslisten protesterer.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kritiserede søndag Danmarks Lærerforening for at skabe myter i debatten om lærernes arbejdstid og for dermed at tage regeringens forslag til en folkeskolereform som gidsel i en faglig kamp.

Fra dele af det radikale bagland samt fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti får ministerens udmelding en barsk medfart. Men fra Vestagers kollega, børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), er der fuld opbakning.

Støtte fra S og V

Christine Antorini understreger, at regeringens udspil til en folkeskolereform handler om, hvordan ”vi rent faktisk får et løft af folkeskolen”.

Derfor er det heller ikke rigtigt, at lærernes arbejdstid alene skal betale for regeringens stort anlagte reformplaner, lyder det fra ministeren.

”Vi har forlods en finansiering på fire mia. kr. på plads, og nu kører der så politiske forhandlinger og overenskomstforhandlinger. Vi synes, at vi er i en situation, hvor man også her skal tænke anderledes, herunder om der er modeller for, hvordan lærerne kan være mere tid sammen med eleverne, og om man lokalt kan få bedre mulighed for at bestemme, hvordan man organiserer sig på de enkelte skoler. Men hvordan og hvorledes er et overenskomstspørgsmål,” siger Christine Antorini til Berlingske.

Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann, afviser ligeledes beskyldningen om utidig indblanding midt i overenskomstforhandlinger. Hun betegner det som "rettidig omhu at opponere mod den fejlopfattelse, som Danmarks Lærerforening forsøger at sætte i hovedet på folk" omkring folkeskolereformen.

Udmelding møder kritik

Men i dele af Det Radikale Venstres bagland møder Margrethe Vestagers udmelding modstand. I et åbent brev til den radikale folketingsgruppe protesterer medlemmer af partiets dialogforum for uddannelse og forskning mod partilederens udmelding.

Den foreslåede folkeskolereform er ”ude af trit med både forskningen og partiets traditionelle værdier”, mener en af forfatterne bag brevet, byrådsmedlem Michael Blem Clausen fra Høje-Taastrup Kommune, der selv er lærer.

På Christiansborg er der fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti kritik af Margrethe Vestagers udtalelser:

”Det er jo et eklatant brud med den danske model. Jeg synes, at Margrethe Vestager skulle stikke piben ind og lade parterne afgøre sagen selv,” siger Enhedslistens folkeskoleordfører Lars Dohn.

Lignende toner lyder fra Dansk Folkepartis børne- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, der kalder den radikale partileders kommentarer ”et direkte frontalangreb på lærerne” og en ”Corydon nummer to.” Det sker med henvisning til finansminister Bjarne Corydons ( S) sms til kabinepersonalet under forhandlingerne om spareplanen i SAS.

 

 Læs mere om overenskomstforhandlingerne

Kan mine børn komme i skole? Få spørgsmål og svar om lockout her

Læs mere om overenskomstforhandlingerne 2013 og konflikten

Se, hvorfor KL ønsker at modernisere lærernes arbejdstid på meretidsammen.dk