11. marts 2013

Norden skeler til dansk arbejdstidsopgør

Både i Norge og Sverige er der stor interesse for striden om danske læreres arbejdstid. Og det gælder både blandt arbejdsgiverne og lønmodtagerne.

Det er ikke kun i Danmark, at striden mellem KL og Lærernes Centralorganisation bliver fulgt tæt. Også i Sverige og Norge er der stor interesse for sagen, skriver Berlingske.

Grobund til inspiration i Norge

Især i Norge er den danske lærerstrid grobund til inspiration, da de norske arbejdsgivere længe har ønsket at tage et lignende opgør om de norske læreres arbejdstid.

”Vi har længe arbejdet med at ændre arbejdstidsaftalerne her i Norge. Så derfor følger vi de danske forhandlinger med ekstra stor interesse i år,” siger Per Kristian Sundnes, områdedirektør for arbejdslivsafdelingen i de norske kommuners organisation KS, til Berlingske.

Også i den norske lærerforening følger man begivenhederne i Danmark tæt:

”Vi følger nøje med i, hvad der sker i Danmark lige nu, og vi bakker selvfølgelig vores danske kolleger op i deres ret til at forhandle om deres arbejdstid og en bedre skole, ” siger næstformanden i det norske uddannelseforbund, Steffen Handal, til Berlingske.

Svensk interesse

Svenskerne følger også interesseret med i den danske debat. De svenske lærere har i længere tid været interesseret i en arbejdstidsmodel, der minder om den, danske lærere netop nu kæmper for at bevare.

”Der er mange svenske politikere, der synes, at lærerne skal arbejde mere. Men lærerne ønsker mere regulerede arbejdstider ligesom i Danmark. Så vi kigger meget nøje med for at se, hvordan I håndterer konflikten i Danmark, for at tage ved lære,” siger Agneta Jöhnk, som er løndirektør i de svenske kommuners organisation, SKL.